Η σοκολάτα συνδέεται με μικρότερο κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις

Η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο μελλοντικού καρδιαγγειακού επεισοδίου, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Heart.

Ερευνητές από το University of Aberdeen στη Σκοτία, με επικεφαλής τον Φίο Μίιντ, αξιολόγησαν δημοσιευμένες μελέτες σχετικά με το ρόλο της σοκολάτας στις καρδιαγγειακές παθήσεις.

silk_choc55550x1080Επίσης ανέλυσαν στοιχεία που αφορούσαν 21.000 άτομα για περίοδο 12 ετών, τα οποία συμμετείχαν στη μελέτη EPIC-Norfolk. Μετά από 12 χρόνια περίπου 3.000 άτομα από τα 21.000 είχαν υποστεί κάποιο καρδιακό επεισόδιο ή εγκεφαλικό. Φάνηκε ότι αυτοί που έτρωγαν από 16 μέχρι 100 γραμμάρια την ημέρα είχαν τα λιγότερα καρδιακά επεισόδια: 14% μικρότερο κίνδυνο για καρδιακό επεισόδιο και 23% μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι τα άτομα που έτρωγαν την περισσότερη σοκολάτα είναι κυρίως νεαρά άτομα, με μικρότερο βάρος, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και ασκούνται περισσότερο. Γι’ αυτό το λόγο υπάρχει απλώς μια συσχέτιση μεταξύ κατανάλωσης σοκολάτας και καρδιακού κινδύνου και όχι μια σχέση αιτίας αποτελέσματος.

Αντιοξειδωτικά και ασβέστιο

Αν πράγματι η σοκολάτα προστατεύει την καρδιά, αυτό μπορεί να οφείλεται στα αντιοξειδωτικά της.

Οι ερευνητές δήλωσαν πως «ολοένα και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων».

Ανέφεραν, μάλιστα, ότι τα οφέλη δεν αφορούν μόνο τη μαύρη σοκολάτα, αλλά και άλλα είδη, όπως η σοκολάτα γάλακτος, που θεωρούνται λιγότερο υγιεινά.

Η σοκολάτα γάλακτος έχει λιγότερα αντιοξειδωτικά κι έτσι οι ερευνητές είπαν πως όχι μόνο τα φλαβονοειδή της σοκολάτας αλλά και άλλες ουσίες που βρίσκονται στο γάλα όπως το ασβέστιο μπορεί να παίζει θετικό ρόλο.

Τελικά συμπέραναν πως «δεν φαίνεται να υπάρχουν ενδείξεις ότι η σοκολάτα θα πρέπει να αποφεύγεται από εκείνους που ανησυχούν για τον καρδιαγγειακό κίνδυνο».

Δείτε επίσης