Η άσκηση βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου

Η συστηματική άσκηση και γενικά η φυσική δραστηριότητα δρα καταλυτικά στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου, συμπεραίνουν μελέτες του Εργαστηρίου Κλινικής Εργοφυσιολογίας του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τον Γεώργιο Σακκά, κλινικό εργοφυσιολόγος και επίκουρο καθηγητή του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλίας, οι μελέτες δείχνουν ότι η σωματική άσκηση μπορεί να μειώσει το καθημερινό στρες και να βελτιώσει την γενική υγεία επιδρώντας ευεργετικά στην φυσιολογία ολόκληρου του οργανισμού και του ύπνου.

ERC5555-facebookΟι αλλαγές στην ποιότητα του ύπνου είναι αντιληπτές από την πρώτη κιόλας μέρα που αρχίζουμε ένα πρόγραμμα γυμναστικής.

Η άσκηση δεν λύνει όλα τα προβλήματα της υγείας αλλά αποτελεί έναν ισχυρό καταλύτη που συμμετέχει σε όλες τις διεργασίες του οργανισμού ρυθμίζοντας το μεταβολισμό και την ομοιόσταση.

Τα οφέλη της συστηματικής άσκησης

Η συστηματική άσκηση συμβάλλει στη πρόληψη καρδιοπαθειών συμβάλλοντας σημαντικά στην αύξηση της HDL (καλής) χοληστερίνης, στην μείωση της LDL (κακής) χοληστερίνης, στην επιβράδυνση της δημιουργίας της αθηρωματικής πλάκας ή θρόμβων, και στην ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης του αίματος.

Επίσης, συμβάλλει στην ρύθμιση του σακχάρου του αίματος, στη πρόληψη της απώλειας οστικής μάζας, στην ρύθμιση του σωματικού βάρους, στην ψυχική ευεξία μέσω παραγωγής ενδορφινών και στην καταπολέμηση των διαταραχών ύπνου (αϋπνία και σύνδρομο υπνικής άπνοιας).

Οι άνδρες και οι γυναίκες που συμμετέχουν σε προγράμματα άσκησης περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα ή ακόμη και μόνο σε καθημερινή βάδιση με ήπιο ρυθμό, έχουν καλύτερο ύπνο από τα άτομα με χαμηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Σε βάθος χρόνου η σωματική άσκηση έχει βρεθεί ότι βελτιώνει την αντοχή μειώνοντας την αίσθηση της κόπωσης, προάγει τον καλό ύπνο επιτρέποντας μια ηπιότερη μετάβαση μεταξύ των φάσεων του ύπνου, μειώνει την μυϊκή ένταση που συσσωρεύεται κατά την διάρκεια της ημέρας, αυξάνει την νοητική διαύγεια μέσω της καλύτερης οξυγόνωσης του εγκεφάλου, δυναμώνει και τονώνει την καρδιά και τους πνεύμονες.

Επίσης ενεργοποιεί το νευρικό και το ενδοκρινικό σύστημα, αυξάνει την έκκριση των ενδορφινών που αποτελούν το φυσικό αναλγητικό του οργανισμού και της αδρεναλίνης που είναι το φυσικό διεγερτικό του οργανισμού, ενώ μειώνει το στρες και την ανησυχία.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να τονιστεί ότι ένα βαρύ γεύμα πριν τον ύπνο, καθώς και η κατανάλωση αλκοολούχων και καφεϊνούχων ποτών επιδεινώνει την ποιότητα του ύπνου αφήνοντας τον οργανισμό κουρασμένο το επόμενο πρωί.

Δείτε επίσης