Τα τρανς λιπαρά μειώνουν την ικανότητα της μνήμης

Τα τρανς λιπαρά έχουν αρνητική επίδραση στην λειτουργία της μνήμης δείχνουν νέα δεδομένα που δημοσίευσαν Αμερικανοί επιστήμονες στο PLOS One.

Τα τρανς λιπαρά έγιναν γνωστά στις αρχές της δεκαετίας του 1990 όταν ανακαλύφθηκε πως είναι τουλάχιστον δύο φορές χειρότερα από τα κορεσμένα λιπαρά διότι από τη μια πλευρά ανεβάζουν τη κακή χοληστερίνη και από την άλλη κατεβάζουν την καλή χοληστερίνη (τα κορεσμένα λιπαρά ανεβάζουν την καλή χοληστερίνη). Στη συνέχεια ανακαλύφθηκαν κι άλλα δυσάρεστα πράγματα για τα τρανς λιπαρά, όπως ότι μπορεί να παχαίνουν και ότι μειώνουν την ικανότητα της μνήμης. Αυτά τα λιπαρά αυξάνουν τη φλεγμονή μέσα στο σώμα και υπάρχουν κάποιες υποψίες ότι μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο.

Στην τρέχουσα μελέτη, ερευνητές ης Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής την Μπεατρίς Γκόλομπ, βρήκαν ότι οι νεαροί άνδρες που έτρωγαν καθημερινά μεγάλη ποσότητα τρανς λιπαρών είχαν κακές επιδόσεις στα τεστ μνήμης, σε σχέση με άλλα άτομα ίδιας ηλικίας που κατανάλωναν μικρότερη ποσότητα.

Τα τρανς λιπαρά προέρχονται από τη διαδικασία της μεριής υδρογόνωσης, γι’ αυτό και βρίσκονται στα τρόφιμα των οποίων η ετικέτα γράφει”μερικώς υδρογονωμένα λίπη”.

Απολύτως επιβλαβή

Οι ερευνητές θέλησαν να δουν κατά πόσο τα τρανς λιπαρά επηρεάζουν τη λειτουργία της μνήμης μελετώντας στοιχεία από 645 υγιείς άνδρες που είχαν συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο για τη διατροφή τους και στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε τεστ μνήμης.

Το τεστ περιελάμβανε 104 κάρτες με λέξεις. Οι συμμετέχοντες έπρεπε να πουν αν η κάθε λέξη ήταν καινούρια ή την είχαν ξαναδεί σε προηγούμενη κάρτα.  Κατά μέσο όρο, οι εθελοντές κατάφεραν να θυμηθούν σωστά 86 λέξεις. Οι ερευνητές βρήκαν πως για κάθε 1 γραμμάριο τρανς λιπαρών παραπάνω που κατανάλωναν κάθε  μέρα, η επίδοση μειωνόταν κατά 0,76 λέξεις.

Οι εθελοντές που κατανάλωναν κάθε μέρα 16 γραμμάρια τρανς λιπαρών ανακάλεσαν σωστά 12 λιγότερες λέξεις, ενώ όσοι κατανάλωναν 28 γραμμάρια θυμήθηκαν 21 λιγότερες λέξεις.

«Τα τρόφιμα πρέπει να παρέχουν θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να λειτουργεί σωστά το σώμα. Τα τρανς λιπαρά κάνουν ακριβώς το αντίθετο, υποβιβάζοντας την λειτουργία των κυττάρων», ανέφερε η Γκόλομπ.

«Εκτός από τη φλεγμονή που προκαλούν, τα τρανς λιπαρά, ίσως εμποδίζουν την παραγωγή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μέσα στο σώμα, κάτι που παίζει σημαντικό ρόλο στην εγκεφαλική λειτουργία. Αυτό δεν αποκλείεται να συντελεί στην επιδείνωση της μνήμης».

Δείτε επίσης