Η διαλλειματική νηστεία αυξάνει το προσδόκιμο ζωής

Ο περιορισμός των θερμίδων είναι γνωστό ότι παρατείνει τη ζωή στα ζώα, όμως ο άνθρωπος δεν είναι εύκολο να ακολουθήσει ένα δραστικό περιορισμό θερμίδων.  Έτσι μερικοί ερευνητές έχουν προτείνει τη διαλλειματική νηστεία, δηλαδή ένα περιορισμό θερμίδων για μερικές μέρες το μήνα.

Τώρα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Metabolism συμπεραίνει ότι η διαλλειματική νηστεία μειώνει το σπλαχνικό λίπος, αυξάνει ορισμένες κατηγορίες βλαστικών κυττάρων, προστατεύει τον εγκέφαλο από τη γήρανση και μειώνει τον κίνδυνο από καρκίνο και καρδιακή προσβολή.

«Η δραστική δίαιτα είναι δύσκολο να τηρηθεί και μπορεί να γίνει επικίνδυνη. Για το λόγο αυτό αναπτύξαμε μια διαλλειματική νηστεία που έχει τα ίδια θετικά αποτελέσματα με τον αυστηρό περιορισμό των θερμίδων» λέει ο γεροντολόγος Βάλτερ Λόνγκο του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια.

Η δραστική δίαιτα, η οποία μειώνει την κατανάλωση θερμίδων κατά 34-54% σε σχέση με το κανονικό, δοκιμάστηκε πρώτα σε ποντίκια. Για δύο περιόδους τεσσάρων ημερών κάθε μήνα, τα ποντίκια έτρωγαν λίγες θερμίδες και πρωτεΐνες. Τις υπόλοιπες μέρες, μπορούσαν να φάνε όσο ήθελαν.

Ανανέωση ιστών

Παρόλο που η συνολική μηνιαία κατανάλωση θερμίδων δεν μειώθηκε, αυτή η διαλλειματική νηστεία παρέτεινε τη ζωή των πειραματόζωων κατά τρεις μήνες, ένα χρονικό διάστημα που είναι σημαντικό για τα ποντίκια. Επιπλέον, μείωσε τον κίνδυνο καρκίνου κατά 45%, περιόρισε το σπλαχνικό λίπος, προστάτευσε από την οστεοπόρωση, ενίσχυσε το ανοσοποιητικό σύστημα και βελτίωσε την ικανότητα μνήμης.

Στη συνέχεια, η διαλλειματική νηστεία δοκιμάστηκε σε 19 άτομα που κλήθηκαν να καταναλώνουν 725 -1.090 θερμίδες την ημέρα για πέντε μέρες κάθε μήνα. Τρεις μήνες αργότερα, οι συμμετέχοντες είχαν λιγότερο σπλαχνικό λίπος, μειωμένα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης, μειωμένα επίπεδα της ορμόνης IGF-I που έχει συνδεθεί με τον καρκίνο και τη πρόωρη γήρανση και μειωμένα επίπεδα της πρωτεΐνης CRP η οποία αποτελεί ένα δείκτη της φλεγμονής μέσα στο σώμα. Τέλος, καταγράφηκε αύξηση ορισμένων βλαστικών κυττάρων στο αίμα, κάτι που αποτελεί ότι η δίαιτα βοηθά στην ανανέωση των ιστών.

Ο αριθμός των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν μικρός αλλά ο Λόνγκο ήδη περιμένει τα αποτελέσματα μια δεύτερης μελέτης με 70 εθελοντές. «Αν κι αυτά τα αποτελέσματα είναι το ίδιο θετικά, πιστεύω ότι η διαλειμματική δίαιτα θα αποδειχθεί η πρώτη ασφαλής και αποτελεσματική παρέμβαση που μπορεί να προτείνει ένας γιατρός για την αύξηση του προσδόκιμου ζωής» λέει ο Λόνγκο.

Να σημειωθεί ότι η διαλειμματική νηστεία έγινε δημοφιλής τα τελευταία χρόνια με τη λεγόμενη δίαιτα των δύο ημερών την εβδομάδα ή 5:2.

Δείτε επίσης