Πόσες θερμίδες και αλάτι έχει το ποπ κορν του εμπορίου

Το ποπ κορν του εμπορίου, το οποίο διατίθεται σε κινηματογράφους, καφετέριες και καταστήματα τροφίμων μπορεί να “κολυμπάει” στη ζάχαρη, στο αλάτι και τις θερμίδες, σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές.

Οι ειδικοί  συμπληρώνουν ότι η βιομηχανία τροφίμων καταστρέφει ένα προϊόν που θα μπορούσε να είναι υγιεινό.

Οι αναλύσεις που έκανε η ομάδα Consensus Action on Salt and Health (CASH) έδειξαν ότι μία μεγάλη συσκευασία (200 γραμμάρια) ποπ κορν, σαν κι αυτές που διατίθενται στους κινηματογράφους περιέχει έως 5,1 γραμμάρια αλάτι. Να σημειωθεί ότι ημερήσια συνιστώμενη δόση για διαφύλαξη της υγείας δεν ξεπερνά τα 2,4 γραμμάρια.

Από την άλλη μεριά, μια μεγάλη συσκευασία (200 γραμμάρια) γλυκό ποπ κορν μπορεί να περιέχει έως 121 γραμμάρια ζάχαρη, δηλαδή  30 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη. Πρόσφατα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όρισε ότι η ζάχαρη δεν πρέπει να ξεπερνά το 5% των ημερήσιων θερμίδων, δηλαδή τα 25 γραμμάρια ή 6 κουταλάκια του γλυκού.

«Το ποπ κορν είναι το τέλειο παράδειγμα του πως η βιομηχανία τροφίμων καταστρέφει ένα προϊόν που κάνει καλό στην υγεία προσθέτοντας αλάτι και ζάχαρη», δήλωσε ο Γκράχαμ ΜακΓκρέγκορ, καθηγητής Καρδιαγγειακής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου.

«Το πολύ αλάτι, και ειδικότερα το νάτριο, αυξάνει την αρτηριακή πίεση, οδηγώντας σε εμφράγματα και εγκεφαλικά. Η μείωση της κατανάλωσης νατρίου είναι από τα πιο ανταποδοτικά μέτρα ώστε για να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν και πεθαίνουν από την καρδιά τους».

Οι θερμίδες

«Το σκέτο ποπ κορν είναι ένα προϊόν ολικής άλεσης και μπορεί να έχει θέση στην καθημερινή διατροφή», ανέφερε η διαιτολόγος Φιόνα Χάντερ. «Όταν, όμως, προσθέτουμε βούτυρο, ζάχαρη και αλάτι, οι θερμίδες εκτινάσσεται στα ύψη».

Το σκέτο ποπ κορν, χωρίς ζάχαρη και αλάτι, το οποίο παρασκευάζεται με θερμό αέρα παρέχει 30 θερμίδες ανά φλιτζάνι ενώ όταν παρασκευάζεται με λάδι, παρέχει 55 θερμίδες ανά φλιτζάνι. Προσθέτοντας και λίγο βούτυρο, οι θερμίδες φτάνουν τα 135 το φλιτζάνι.

Όσον για τα έτοιμα ποπ κορν του εμπορίου, ανάλογα με το τι περιέχουν μπορεί να φτάσουν έως και τις 1.300 θερμίδες ανά 200 γραμμάρια, λένε οι ειδικοί.

Δείτε επίσης