Τριγμός (τρίξιμο των δοντιών στον ύπνο)

Το τρίξιμο των δοντιών (τριγμός ή βρουξισμός)  είναι μία πάθηση κατά την οποία τρίβετε, τρίζετε ή σφίγγετε τα δόντια κατά τη διάρκεια του ύπνου. Συμβαίνει περίπου το 15% των ατόμων.

Ο τριγμός μπορεί να είναι ήπιος και περιστασιακός ή βίαιος και συχνός. Συμβαίνει συνήθως στην αρχή της νύχτας και μπορεί να ενοχλεί το σύντροφο σας. Κάποια άτομα τρίζουν ή χτυπάνε πολύ δυνατά τα δόντια τους.

bru555xismΟ σοβαρός βρουξισμός μπορεί να τραυματίσει τα δόντια και να προκαλέσει πονοκεφάλους τάσης, πόνο στο πρόσωπο και κροταφογναθικές παθήσεις. Οι κροταφογναθικές παθήσεις εκδηλώνονται στην κροταφογναθική άρθρωση που βρίσκεται ακριβώς μπροστά από το αφτί.

Κάποιες φορές ο τριγμός προκαλείται από προβλήματα σύγκλισης των γνάθων (στον τρόπο που ταιριάζουν τα πάνω με τα κάτω δόντια, όταν κλείνει η γνάθος). Μπορεί επίσης να περιλαμβάνονται και ψυχολογικοί παράγοντες.

Τα άτομα που εμφανίζουν τριγμό είναι συνήθως αγχώδη ή σε περίοδο που αγωνιοπυν για κάτι. Ο τριγμός μπορεί να αποτελεί σπάνια παρενέργεια κάποιων ψυχιατρικών φαρμάκων, όπως των αντικαταθλιπτικών.

Σημεία και συμπτώματα

• Τρίψιμο, τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου.
• Οι άκρες των δοντιών φθείρονται, ευθειάζονται ή σημαδεύονται.
• Φθαρμένο σμάλτο των δοντιών.
• Αυξημένη ευαισθησία των δοντιών.
• Πόνος στη γνάθο ή σφίξιμο στους μυς της γνάθου.
• Θόρυβοι ή κλείδωμα του συνδέσμου της γνάθου.
• Πόνος στο αφτί εξαιτίας των συσπάσεων των μυών της γνάθου.
• Χρόνιος πόνος στο πρόσωπο.

Πολλές φορές τα παιδιά από μικρή ακόμα ηλικία τρίζουν τα δόντια τους στον ύπνο. Η αιτία δεν είναι γνωσήτ αλλά μπορεί να είναι λόγω του στρες. Το τρίξιμο των δοντιών στα παιδιά δεν έχει σοβαρές επιπτώσεις στην οδοντική κατάσταση των παιδιών, μέχρι να βγουν τα μόνιμα δόντια.

Θεραπεία

Η θεραπεία για τον τριγμό ποικίλλει ανάλογα με την αιτία. Αν σχετίζεται με άγχος, ο γιατρός μπορεί να συστήσει στρατηγικές που βοηθούν στη χαλάρωση ή την επίσκεψη σε έναν ψυχίατρο ή ψυχολόγο. Μυοχαλαρωτικά φάρμακα ή το φάρμακο τοξίνη της αλλαντίασης (Botox) μπορεί να βοηθήσουν στη χαλάρωση της γνάθου.

Η μείωση της καφεΐνης και του αλκοόλ μπορεί επίσης να σας  βοηθήσει. Ο τριγμός επιδεινώνεται συχνά από το αλκοόλ.

Αν ο βρουξισμός σχετίζεται με οδοντιατρικά προβλήματα, ο οδοντίατρος μπορεί να τον αντιμετωπίσει ρυθμίζοντας τη σύγκλιση, για να διορθώσει την τυχόν κακή ευθυγράμμιση. Η χρήση ενός προστατευτικού των δοντιών ή ένα μασελάκι μπορεί να αποτρέψει τη βλάβη στα δόντια εξαιτίας του τριγμού.

Αν ο τριγμός εκδηλωθεί ως παρενέργεια σε κάποιο αντικαταθλιπτικό, ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει κάποιο άλλο φάρμακο, για να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα.

Δείτε επίσης