Τα ψηλά τακούνια προκαλούν νευρίνωμα Μόρτον

Βρετανοί ερευνητές λένε ότι χιλιάδες γυναίκες πηγαίνουν στο νοσοκομείο με ανυπόφορους πόνους στα πόδια τους οποίους προκαλούν τα ψηλά τακούνια, όταν αυτά χρησιμοποιούνται για πολλές ώρες.

D6888W-high-hee555596bΟι πόνοι στα πόδια οφείλονται στην «παγίδευση» ενός νεύρου των δακτύλων του ποδιού, συνήθως ανάμεσα στο τρίτο και στο τέταρτο δάκτυλο.

Η πίεση του νεύρου αρχικά δημιουργεί την αίσθηση ότι υπάρχει ένα χαλίκι στο πέλμα. Aν αφεθεί να εξελιχθεί, οδηγεί σε έντονο πόνο, ο οποίος τελικά δεν υποχωρεί ακόμα κι όταν η γυναίκα δεν φοράει παπούτσια με ψηλά τακούνια.

Η πάθηση αυτή αποκαλείται νευρίνωμα ή μεταταρσαλγία Μόρτον και όταν δεν υποχωρεί με συντηρητική θεραπεία (π.χ. κατάλληλα παπούτσια και πάτοι στα παπούτσια, παυσίπονα και αντιφλεγμονώδη φάρμακα) μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

To 55% χρειάζεται χειρουργείο

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάσθηκαν σε ημερίδα του Βασιλικού Κολεγίου Χειρουργών του Εδιμβούργου, το 2014  διακομίστηκαν στα βρετανικά νοσοκομεία με νευρίνωμα Μόρτον 2.532 γυναίκες ηλικίας 40-69 ετών.

Ο αριθμός αυτός είναι υπερδιπλάσιος σε σχέση μια δεκαετία πριν. Το 55% μάλιστα χρειάσθηκε εγχείρηση για να αποσυμπιεστεί το νεύρο.

«Ξέρουμε εδώ και χρόνια ότι το νευρίνωμα Μόρτον είναι πρόβλημα που προσβάλλει κυρίως τις γυναίκες που πλησιάζουν στην μέση ηλικία και ότι σχετίζεται με ακατάλληλα παπούτσια», ανέφερε ο ορθοπεδικός Άντριου Κρεγκ.

«Οι γυναίκες πρέπει να ενημερωθούν για τους κινδύνους που κρύβουν τα στενά και ψηλοτάκουνα παπούτσια όταν χρησιμοποιούνται σε καθημερινή, πολύωρη βάση και να συνειδητοποιήσουν ότι ο οξύς πόνος στο πέλμα και άλλα συμπτώματα, όπως το μούδιασμα των δακτύλων, δεν είναι αθώα».

Να σημειωθεί ότι τα παπούτσια με ψηλά τακούνια μπορεί μεν να κάνουν πιο εξυπηρετικούς τους άνδρες αλλά έχουν σημαντικές επιπλοκές π.χ. φθείρουν τις αρθρώσεις των γονάτων.

Δείτε επίσης