Το καθημερινό ζύγισμα “κλειδί” για το αδυνάτισμα, ακόμα και χωρίς δίαιτα

Η καταγραφή του σωματικού βάρους κάθε μέρα σε ένα φύλλο χαρτί φαίνεται πως παίζει σημαντικό ρόλο στο αδυνάτισμα και στη διατήρηση ενός χαμηλότερου βάρους, ανεξάρτητα από το αν κάποιος κάνει δίαιτα ή όχι.

weight-555555scale-600x450Αυτό προκύπτει από μια μελέτη του Πανεπιστημίου Κορνέλ, στη Νέα Υόρκη, η οποία δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Obesity.

Αρχικά, οι ερευνητές ενημέρωσαν 162 υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα ηλικίας 37-57 ετών, για τους διάφορους αποδεκτούς επιστημονικά τρόπους αδυνατίσματος.

Τους τόνισαν τις μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής με τις οποίες μπορεί κάποιος να λαμβάνει 100-150 λιγότερες θερμίδες την ημέρα. Τέτοιες αλλαγές είναι να είναι να μην τρώει επιδόρπιο μία-δύο φορές την εβδομάδα και να μην τσιμπολογάει συχνά.

Στη συνέχεια, οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες με τυχαίο τρόπο. Στα άτομα της πρώτης ομάδας οι ερευνητές έδωσαν από μία ζυγαριά στην οποία έπρεπε να ζυγίζονται κάθε μέρα, την ίδια ώρα, κατά προτίμηση όταν σηκώνονταν από το κρεβάτι τους το πρωί. Τα άτομα αυτά έπρεπε να μπαίνουν σε μία ιστοσελίδα του πανεπιστημίου, για να σημειώνουν το βάρος τους.

Στα άτομα της δεύτερης ομάδας δεν έγινε λόγος για ζυγαριά.

Οι δύο ομάδες προσπάθησαν επί ένα έτος να χάσουν βάρος με όποιο τρόπο ήθελαν.

Κλειδί η ζυγαριά για το αδυνάτισμα

Τα αποτελέσματα ήταν τα εξής: Μετά από ένα έτος, ο αριθμός των εθελοντών που αδυνάτισαν σημαντικά ήταν διπλάσιος στην ομάδα που ζυγιζόταν κάθε μέρα.

Πιο συγκεκριμένα, το 28,6% των εθελοντών που ζυγίζονταν έχασαν 5% του βάρους τους και το 8,6% έχασαν 10% του βάρους τους, ενώ κατά μέσον όρο η απώλεια έφτασε τα 8,6 κιλά.

Στην ομάδα που δεν ζυγιζόταν, μόνο το 10,8% των εθελοντών έχασαν 5% του βάρους τους και μόνο το 4,6% έχασαν 10% του βάρους τους, ενώ η μέση απώλεια βάρους ήταν 4,9 κιλά.

Αφού πέρασε το έτος, οι ερευνητές έδωσαν από μία ζυγαριά και στα άτομα της δεύτερης ομάδας. Ζήτησαν από τα άτομα της πρώτης ομάδας να μην παχύνουν και από τα άτομα της δεύτερης ομάδας να αδυνατίσουν (με όποιον τρόπο θέλουν). Αυτοί που ζυγίζονταν καθημερινά κατόρθωσαν να διατηρήσουν σε μεγάλο βαθμό τα χαμένα κιλά, ενώ όσοι προσπάθησαν να αδυνατίσουν έχασαν παραπλήσια κιλά με εκείνα που παρατηρήθηκαν στο πρώτο έτος της μελέτης.

Τα ευρήματα θεωρούνται σημαντικά διότι προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει πως όσοι αδυνατίζουν ξαναπαίρνουν μέσα σε ένα χρόνο τουλάχιστον το 40% των χαμένων κιλών ενώ έπειτα από πέντε χρόνια το 95% έχουν ανακτήσει το παλαιό τους βάρος, ίσως και περισσότερο.

«Αν κάποιος θέλει να αδυνατίσει χρειάζεται μία ζυγαριά για να παρακολουθεί την πορεία του βάρους του και έτσι να τροποποιεί τη διατροφή του κατάλληλα», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Ντέιβιντ Λεβίτσκι, καθηγητής Διατροφής στο Κολέγιο Ανθρώπινης Οικολογίας.

Να σημειωθεί ότι σ’ αυτή τη μελέτη υπήρχε σημαντική διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά την απώλεια βάρους. Οι άνδρες έχασαν αρκετά περισσότερο βάρος από τις γυναίκες. «Φαίνεται πως το πρόγραμμα αυτό λειτουργεί καλύτερα για τους άνδρες από τις γυναίκες, για λόγους που δεν μπορώ να καταλάβω ακόμα» είπε ο Λεβίτσκι.

Δείτε επίσης