Η προσθήκη αυγών στη σαλάτα αυξάνει την απορρόφηση των καροτενοειδών

Η προσθήκη αυγών σε μια σαλάτα με διάφορα ωμά λαχανικά είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για να βελτιωθεί η απορρόφηση των καροτενοειδών, τα οποία είναι λιποδιαλυτά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition από ερευνητές του Πανεπιστημίου Purdue.

Τα λιπαρά που περιέχονται στα αυγά ενισχύουν την απορρόφηση των καροτενοειδών που υπάρχουν στα λαχανικά. Το ίδια τα αυγά επίσης περιέχουν καροτενοειδή.

salata aygo55Οι ερευνητές ζήτησαν από 16 άτομα να καταναλώσουν μια σαλάτα με φρέσκα λαχανικά, χωρίς αυγά, μια σαλάτα λαχανικών με ενάμισι αυγό και μια σαλάτα με τρία αυγά, σε διαφορετικές χρονικές στιγμές. Η δεύτερη σαλάτα περιείχε 75 γραμμάρια αυγών και η τρίτη 150 γραμμάρια. Όλες οι σαλάτες περιείχαν 3 γραμμάρια ελαιοκράμβης. Η μελέτη χρησιμοποίησε ομελέτα έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να καταναλώνουν τόσο τον κρόκο όσο και τα ασπράδια των αυγών.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η απορρόφηση των καροτενοειδών από τον οργανισμό ήταν τριπλάσια όταν η σαλάτα περιείχε τρία αυγά, σε σχέση με τη σαλάτα που δεν περιείχε κανένα αυγό.

«Μια σαλάτα με διάφορα φρέσκα λαχανικά παρέχει στον οργανισμό πολλά καροτενοειδή, όπως β-καροτίνη, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και λυκοπένιο, συστατικά που συντελούν στη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες», ανέφερε ο Γουέιν Κάμπελ, καθηγητής της Επιστήμης της Διατροφής.

Ενώ άλλες μορφές του αυγού, πλην της ομελέτας δεν ελέγχθηκαν, ο Κάμπελ πιστεύει ότι τα αποτελέσματα είναι συγκρίσιμα εφ ‘όσον ο κρόκος του αυγού καταναλώνεται. Τα λίπη που περιέχονται στα αυγά ενισχύουν την απορρόφηση των καροτενοειδών από τον σώμα.

Ο Τσανγκ Εουν Κιμ, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Επιστήμης της Διατροφής του Πανεπιστημίου Purdue ανέφερε: «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τρώνε αρκετές ποσότητες λαχανικών και παράλληλα καταναλώνουν ντρέσινγκς που έχουν λίγο ή καθόλου λιπαρά. Στη μελέτη μας αποδείξαμε ότι για να αποκομίσει μεγαλύτερο όφελος ο οργανισμός από τα καροτενοειδή καλό είναι να καταναλώνει ταυτόχρονα και αυγά τα οποία είναι πλούσια σε βασικά αμινοξέα και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Έτσι ενισχύει τη θρεπτική αξία των λαχανικών».

Να σημειωθεί ότι άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το αβοκάντο, ένα λιπαρό φρούτο, επίσης αυξάνει την απορρόφηση των καροτενοειδών, όταν προστίθεται στη σαλάτα.

Δείτε επίσης