Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αιμοκάθαρση

Η αιμοκάθαρση είναι μια διαδικασία η οποία εφαρμόζεται σε ασθενείς που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια και βρίσκονται σε τελικό στάδιο.

Dialysebe555555555555555handlung_1Ουσιαστικά η διαδικασία αυτή βοηθά στην ομαλή απομάκρυνση υγρών, οξέων και ηλεκτρολυτών, συστατικά τα οποία δεν αποβάλλονται αποτελεσματικά με την ούρηση, με αποτέλεσμα τα νεφρά να μην λειτουργούν σωστά. Με άλλα λόγια πρόκειται για ένα «φιλτράρισμα» του αίματος. Η διάρκειά της είναι περίπου 3 ώρες, ενώ μπορεί να επαναλαμβάνεται αρκετές φορές εβδομαδιαίως.

Είναι μια διαδικασία η οποία μπορεί να γίνεται είτε στο σπίτι, είτε στην κλινική από εξειδικευμένο προσωπικό ανάλογα με τις απαιτήσεις του ασθενούς.

Αν η αιμοκάθαρση πραγματοποιείται σε κάποια εξειδικευμένη κλινική τότε πρέπει να γίνεται 3 με 4 φορές την εβδομάδα. Αν από την άλλη, πραγματοποιείται στην οικεία του ασθενούς, πρέπει να γίνεται καθημερινά.

Υπογραμμίζεται ότι κάθε ασθενής έχει διαφορετικές ανάγκες, για αυτό πρέπει να λάβει συμβουλές από τον γιατρό του για το πού πρέπει να γίνεται η αιμοκάθαρση.

Το πρωτόκολλο της όλης διαδικασίας περιλαμβάνει:

  • Έλεγχο όλων των ζωτικών σημείων πριν την αιμοκάθαρση.
  • Τη διαδικασία της προσπέλασης, κατά την οποία τοποθετούνται σε μια φλέβα του βραχίονα 2 βελόνες, εκ των οποίων η μια φιλτράρει το αίμα και από την άλλη βελόνα το αίμα επιστρέφει πλέον «υγιές» πίσω στον οργανισμό.

What-is-Dialys55of-DialysisΟ ασθενής μετά την αιμοκάθαρση παρακολουθείται για να προληφθεί κάποια αιμορραγία. Όλος ο έλεγχος πραγματοποιείται από το χέρι όπου έγινε η προσπέλαση. Ο γιατρός σε κάθε περίπτωση είναι ο υπεύθυνος ώστε να ενημερώσει τον ασθενή σχετικά με:

  • Τις διατροφικές οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσει.
  • Τον καθαρισμό στην περιοχή όπου έγινε η προσπέλαση.
  • Την αποφυγή της άσκησης.
  • Την σωστή θέση του ύπνου και την αποφυγή να πιέζει το χέρι όπου έγινε η προσπέλαση κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Επισημαίνεται ότι το εξειδικευμένο προσωπικό είναι απαραίτητο για την αιμοκάθαρση, όμως αν η αιμοκάθαρση πραγματοποιείται στο σπίτι, τότε οι ασθενείς πρέπει να έχουν το τηλέφωνο άμεσης επικοινωνίας με το κέντρο αιμοκάθαρσης, αν προκύψει κάποιο πρόβλημα.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το θέμα της νεφρικής ανεπάρκειας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Νεφρολογικής Κλινικής Mesogeios.

Δείτε επίσης