Ρήξη χιαστού και μηνίσκου, οι πιο συχνές παθήσεις του γόνατος

Το γόνατο είναι μια από τις αρθρώσεις οι οποίες καταπονούνται περισσότερο και συμμετέχει σε όλες τις κινήσεις, για αυτό άλλωστε είναι και σχεδιασμένο με συγκεκριμένο τρόπο ώστε να μας επιτρέπει να τρέχουμε, να αθλούμαστε, να περπατάμε αλλά και για πιο πολύπλοκες κινήσεις, όπως το ανέβασμα της σκάλας.

caprhjsh sisatasfdsfdfdf5Παθήσεις όπως ο χιαστός και ο μηνίσκος, «δεν έχουν όριο ηλικίας». Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι πολλά νεαρά άτομα οδηγούνται στο χειρουργείο για να αντιμετωπίσουν τις ανωτέρω παθήσεις, λόγω κάποιου τραυματισμού κατά τη διάρκεια μιας αθλητικής δραστηριότητας ή ακόμα και αν ο τραυματισμός συνέβη εκτελώντας μια απλή, καθημερινή κίνηση.

Αναφορικά με την ρήξη μηνίσκου, γίνεται λόγος για μια πάθηση η οποία επηρεάζει τους ινοχόνδρινους ιστούς που βρίσκονται μεταξύ του μηριαίου οστού και της κνήμης, σε σχήμα πετάλου. Οι μηνίσκοι έχουν τρεις βασικές λειτουργίες:

  1. Αυξάνουν την σταθερότητα στο γόνατο.
  2. Απορροφούν τους κραδασμούς.
  3. Τα οστά μένουν υγιή και δεν φθείρονται.

Όταν συντελεστεί ρήξη μηνίσκου αυτοί οι δύο ινοχόνδρινοι ιστοί τραυματίζονται. Ο τραυματισμός προκύπτει έπειτα από απότομες κινήσεις ή αν το άτομο καταπονεί καθημερινά τη συγκεκριμένη περιοχή με αθλητικές δραστηριότητες ή ακόμα και λόγω του επαγγέλματος του.

torn555555-meniscus1Επισημαίνεται ότι συχνότερα εντοπίζεται ρήξη του έσω μηνίσκου, συγκριτικά με τον έξω ενώ τα κύρια συμπτώματα είναι:

  • Πόνος
  • Οίδημα
  • Ευαισθησία κατά την πίεση

Η θεραπεία της ρήξης μηνίσκου ανάλογα με την σοβαρότητα της πάθησης, μπορεί να είναι συμβατική ακολουθώντας πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, συνδυαστικά με ελαστική επιγονατίδα και χορήγηση φαρμάκων, ενώ χειρουργείο και συγκεκριμένα η αρθροσκόπηση πρέπει να εφαρμοστεί όταν ο ασθενής βιώνει έντονο πόνο και νιώθει ότι τρίζει το γόνατο, ενδείξεις ότι η άρθρωση έχει «μπλοκαριστεί».

Αναφορικά με τους χιαστούς, γίνεται λόγος για δύο συνδέσμους οι οποίοι σχηματίζουν ένα Χ, συνδέοντας το μηριαίο οστό με την κνήμη. Οι σύνδεσμοι από κοινού με τους μύες στη συγκεκριμένη περιοχή δρουν συνεργιστικά, ώστε να διευκολύνουν το περπάτημα και το τρέξιμο.

Επισημαίνεται ότι η ρήξη του χιαστού χωρίζεται σε τρεις βαθμίδες, ανάλογα με την «βλάβη» της περιοχής.

  1. 1ου Βαθμού: Ο ασθενής βιώνει λίγο πόνο, όμως έχει πλήρη δραστηριότητα.
  2. 2ου Βαθμού: Πόνος και περιορισμός της δραστηριότητας.
  3. 3ου Βαθμού: Αστάθεια και μεγάλη απώλεια κινητικότητας.

Η αρθροσκόπηση είναι η κατάλληλη χειρουργική μέθοδος για να αποκατασταθεί πλήρως η περιοχή που έχει προσβληθεί και εφαρμόζεται σε ασθενείς που έχουν υποστεί ολική ρήξη.

Δείτε επίσης