Συχνές ερωτήσεις για την ακτινοθεραπεία

Η ακτινοθεραπεία μαζί με την χημειοθεραπεία είναι οι αποτελεσματικότεροι τρόποι για να αντιμετωπιστεί μία κακοήθης νεοπλασία, η οποία προέκυψε από διάφορους λόγους.

akti55555555nes
  1. Σε ποιον γιατρό πρέπει να απευθυνθώ για την ακτινοθεραπεία;

Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι είναι άλλο ο ακτινολόγος και άλλο ο ακτινοθεραπευτής ογκολόγος. Ο πρώτος μέσω της ιονίζουσας ακτινοβολίας μπορεί να προβλέψει κάποιου τύπου ασθένειες, ενώ ο δεύτερος μπορεί να προβλέψει καρκινικούς όγκους με όπλο την ακτινοθεραπεία.

  1. Πονάει; Είναι επικίνδυνη η ακτινοθεραπεία απέναντι σε άλλους;

Η ακτινοθεραπεία δεν πονάει, αφού εκπέμπει ακτινοβολία, η οποία μπορεί να μοιάζει σαν μία απλή ακτινογραφία. Ο άνθρωπος λαμβάνει την ακτινοβολία, χωρίς να επηρεάζει καθόλου τους άλλους και χωρίς να δημιουργεί κανένα πρόβλημα ακόμα και αν έρθει σε σωματική επαφή με τον άλλον.

  1. Πόση ώρα διαρκεί μία ακτινοθεραπεία;

Η διάρκεια της ακτινοθεραπείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την τεχνική της, δηλαδή αυτήν που επιλέγει ο γιατρός, ανάλογα με τον γραμμικό επιταχυντή. Σε κάθε περίπτωση η διάρκειά της είναι λίγα λεπτά.

  1. Χάνει τα μαλλιά του ο ασθενής με την ακτινοθεραπεία;

Από την στιγμή που οι ακτίνες δεν «χτυπάνε» το κρανίο, ο ασθενής δεν πρόκειται να χάσει τα μαλλιά του. Η δράση της περιορίζεται μόνο στο σημείο του σώματος που υπάρχει η ακτινοβολία.

  1. Ποια είναι η διαφορά μεταξύ χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας;

Η χημειοθεραπεία είναι μία μορφή θεραπείας που χορηγείται ενδοφλεβίως ή με χάπια. Οι ουσίες αυτές κυκλοφορούν σε όλο το σώμα, για αυτόν τον λόγο ονομάζεται και συστηματική. Από την άλλη η ακτινοθεραπεία εστιάζει μόνο σε ένα σημείο του σώματος, αυτό που πάσχει δηλαδή.

Δείτε επίσης