Ψευδομεμβρανώδης λαρυγγίτιδα

Η ψευδομεμβρανώδης λαρυγγίτιδα (croup) είναι μία λοίμωξη του λάρυγγα, της τραχείας και των βρόγχων που προκαλείται συνήθως από έναν ιό. Παρουσιάζεται συνηθέστερα σε παιδιά ηλικίας από 3 μηνών έως 5 ετών.

cro5555555555upΤα αγόρια έχουν περισσότερες πιθανότητες από τα κορίτσια να προσβληθούν. Συνήθως μία νόσος της ανώτερης αναπνευστικής οδού που διαρκεί μερικές ημέρες προηγείται των συμπτωμάτων της ψευδομεμβρανώδους λαρυγγίτιδας.

Σημεία και συμπτώματα

  • Δυνατός, τραχύς βήχας.
  • Δυσκολία στην αναπνοή. Επείγοντα σημεία και συμπτώματα
  • Σιελόρροια ή μεγάλη δυσκολία στην κατάποση.

Επείγοντα σημεία και συμπτώματα

  • Ανικανότητα στην κάμψη του αυχένα προς τα μπρος.
  • Μελανιασμένα ή σκούρα χείλη.
  • Οξείς ήχοι κατά την εισπνοή.
  • Βήχας που επιδεινώνεται.
  • Αυξανόμενη δυσκολία στην αναπνοή.
  • Καρδιακός παλμός που υπερβαίνει τους 160 σφυγμούς στο λεπτό.
  • Απώλεια των αισθήσεων.

Λόγω της στένωσης των αεροφόρων οδών η ψευδομεμβρανώδης λαρυγγίτιδα εκδηλώνεται με έναν ισχυρό, τραχύ βήχα που μπορεί να μοιάζει με τον ήχο φώκιας. Αν το παιδί σας έχει κρουπ, η φωνή του είναι συνήθως βραχνή και συνήθως δυσκολεύεται να αναπνεύσει. Το παιδί αισθάνεται συνήθως καλύτερα καθισμένο παρά ξαπλωμένο.

Η ψευδομεμβρανώδης λαρυγγίτιδα διαρκεί τρεις με τέσσερις ημέρες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου μπορεί αρκετές φορές να εξελιχθεί από ήπια σε σοβαρή. Συνήθως η κατάσταση επιδεινώνεται τη νύχτα και βελτιώνεται το πρωί.

Θεραπεία

Επειδή όλα σχεδόν τα περιστατικά προκαλούνται από ιούς, τα αντιβιοτικά δε βοηθούν. Τα αντιβιοτικά είναι δραστικά κατά των βακτηριδίων και όχι κατά των ιών.

Αν το παιδί σας πάσχει από ψευδομεμβρανώδη λαρυγγίτιδα, ο ζεστός, υγρός αέρας μοιάζει να ανακουφίζει εν μέρει το οίδημα της αναπνευστικής οδού και να καταπραΰνει το βήχα.

Aφήστε το ζεστό νερό στο μπάνιο σας να τρέξει 10 λεπτά με την πόρτα κλειστή. Όταν πια ο χώρος μοιάζει με ατμόλουτρο, βάλτε το παιδί σας μέσα στο μπάνιο για 10 τουλάχιστον λεπτά.

Άλλες μέθοδοι για τη δημιουργία υγρασίας είναι: η χρήση ενός υγραντήρα στο δωμάτιο του παιδιού σας. Βάλτε το παιδί σας να αναπνέει βαθιά από το στόμα με το κεφάλι στραμμένο προς το σημείο από το οποίο παράγεται η υγρασία. Ένα υγρό πανί τοποθετημένο χαλαρά πάνω από τη μύτη και το στόμα μπορεί επίσης να ανακουφίσουν τα συμπτώματα.

Ένα παιδί με ψευδομεμβρανώδη λαρυγγίτιδα είναι συχνά νευρικό και κλαίει, πράγμα που επιδεινώνει το πρόβλημα’ γι’ αυτό πρέπει να προσπαθείτε να το καθησυχάσετε και να του αποσπάσετε την προσοχή με μερικά χάδια, ένα βιβλίο ή το αγαπημένο του παιχνίδι. Ενθαρρύνετε το να πίνει σκέτα ζεστά υγρά, τα οποία μπορεί να βοηθήσουν στην αραίωση των παχύρευστων εκκρίσεων.

Κατά τη διάρκεια της νόσου είναι καλό να κοιμάστε στο ίδιο δωμάτιο με το παιδί σας, έτσι ώστε να είστε σε εγρήγορση για κάθε τυχόν επιδείνωση της κατάστασης του. Μην αφήνετε κανένα να καπνίζει στο σπίτι, γιατί ο καπνός του τσιγάρου μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Αν τα συμπτώματα επιμείνουν για περισσότερες από μερικές ημέρες ή επιδεινώνονται, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Μερικές φορές η ψευδομεμβρανώδης λαρυγγίτιδα μπορεί να προκαλέσει πλήρη απόφραξη της αναπνευστικής οδού. Αυτή είναι μία επείγουσα κατάσταση που παρουσιάζεται συνήθως μέσα σε μερικές ώρες. Για να το προστατεύσετε από αυτή την επικίνδυνη επιπλοκή, παρακολουθείτε το παιδί σας για επείγοντα σημεία και συμπτώματα. Ζητήστε επείγουσα ιατρική βοήθεια, εάν εμφανιστούν.

Δείτε επίσης