Οι στατίνες αυξάνουν την επιθετικότητα σε ορισμένους άνδρες και γυναίκες

Οι στατίνες, τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη (χοληστερίνη) και λαμβάνονται από εκατομμύρια ανθρώπους, μπορεί να αυξήσουν την επιθετικότητα στις γυναίκες, λένε οι επιστήμονες. Στους άνδρες, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι σε κάποιους μπορεί να αυξήσουν την επιθετικότητα αλλά πολλούς άλλους τους ηρεμούν.

H μελέτη αφορούσε 1.000 άτομα και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS ONE.

Επιστήμονες ιατρικής από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο αποφάσισαν να κάνουν αυτή τη μελέτη για τη σχέση των επιπέδων χοληστερίνης με την επιθετικότητα διότι οι προηγούμενες έρευνες δεν έδειξαν συνεπή αποτελέσματα.

Η επικεφαλής συγγραφέας Beatrice Golomb, καθηγήτρια της Ιατρικής, δήλωσε ότι η έρευνα πυροδοτήθηκε επειδή οι προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερίνη αυξάνουν τον κίνδυνο για «βίαιες ενέργειες» στους άνδρες. Κατά μια άποψη, γι’ αυτό ευθύνονται αλλαγές που συμβαίνουν στα επίπεδα της τεστοστερόνης και της σεροτονίνης.

Η ειδικός είπε: «Υπάρχουν αναφορές ότι ορισμένα άτομα εμφανίζουν ευερεθιστότητα ή επιθετικότητα, όταν λαμβάνουν στατίνες. Θέλαμε να κατανοήσουμε καλύτερα τον τρόπο που οι στατίνες μπορούν να επηρεάσουν τη συμπεριφορά».

Στη μελέτη, 1.000 άνδρες και μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες λάμβαναν σιμβαστατίνη ή πραβαστατίνη, ή ένα εικονικό φάρμακο για έξι μήνες. Οι ερευνητές μέτρησαν δύο βασικούς παράγοντες που συνδέονται με την επιθετικότητα: τα επίπεδα της τεστοστερόνης και τα προβλήματα ύπνου.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα δύο φύλα επηρεάζονται με διαφορετικό τρόπο. Οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες βρέθηκαν να εμφανίζουν αυξημένη επιθετικότητα. Η επίδραση στους άνδρες ήταν πιο σύνθετη. Τρεις άνδρες εμφάνισαν «πολύ μεγάλες αυξήσεις στην επιθετικότητα». Αλλά όταν αυτοί οι τρεις άνδρες αφαιρέθηκαν από την ανάλυση, το συμπέρασμα ήταν ότι υπήρξε σημαντική μείωση της επιθετικής συμπεριφοράς για τους άνδρες.

Οι ερευνητές βρήκαν πως η σιμβαστατίνη επιφέρει πτώση της τεστοστερόνης και αυτό συνδέεται με μείωση της επιθετικότητας.

Δύο από τους τρεις άνδρες που ανέπτυξαν πολύ επιθετική συμπεριφορά βρέθηκαν να έχουν αναπτύξει προβλήματα ύπνου με την σιμβαστατίνη και αυτό πιστεύεται ότι  είναι μια πιθανή αιτία.

Δύσκολο να εξηγηθούν παρενέργειες

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα βέβαιοι πώς να εξηγήσουν τα ευρήματα. Μια πιθανότητα είναι ότι η μείωση της χοληστερόλης μπορεί να μειώσει τη σεροτονίνη στον εγκέφαλο – η χαμηλή σεροτονίνη έχει βρεθεί στην ψυχιατρική έρευνα να συνδέεται με μια αύξηση της βίαιης συμπεριφοράς.  Αλλά σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές δεν διαπίστωσαν σχέση μεταξύ χαμηλότερων επιπέδων σεροτονίνης και επιθετικότητας.

Η Golomb δήλωσε: “Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι στατίνες δεν επηρεάζουν όλους τους ανθρώπους εξίσου. Τα αποτελέσματα διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ορισμένοι άνδρες ή γυναίκες μπορούν να βιώσουν αυξημένη επιθετικότητα με τις στατίνες, αλλά για τους περισσότεροους άνδρες το τυπικό αποτέλεσμα είναι η μείωση της επιθετικότητας”.

Περίπου 1 στους 10 ανθρώπους που λαμβάνουν στατίνες εμφανίζουν παρενέργειες οι οποίες περιλαμβάνουν ρινορραγίες, πονόλαιμο, καταρροή ή βουλωμένη μύτη, πονοκεφάλους, ναυτία, προβλήματα στο στομάχι, τους μύες ή στις αρθρώσεις, υψηλότερα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αυξημένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.  Σπανιότερα, αναφέρονται ως παρενέργειες η ζάλη, οι εμβοές στα αυτιά, τα προβλήματα μνήμης και ο ίκτερος.

Δείτε επίσης