Στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα

dowamyf555nloadΗ στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα συμβαίνει συνήθως στις ηλικίες μεταξύ 6 με 12 ετών. Προκαλείται από το βακτήριο πυογόνο στρεπτόκοκκο (βήτα-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος ομάδας Α).

Το βακτήριο μεταδίδεται μέσω αιωρούμενων σταγονιδίων ή με άμεση επαφή, όπως το άγγιγμα ενός μολυσμένου πόμολου ή άλλης επιφάνειας.

Ο όρος αμυγδαλίτιδα σημαίνει ότι οι αμυγδαλές, που βρίσκονται δεξιά και αριστερά στο βάθος του φάρυγγα φλεγμαίνουν. Ο ασθενής εμφανίζει πυρετό  39-39,5 βαθμούς Κελσίου, έχει έντονη καταβολή δυνάμεων και εξάντληση, πονοκέφαλο, κακουχία,  μυαλγίες, αντανακλαστικό πόνο στο ένα ή και στα δύο αυτιά και πολλές φορές δυσκολεύεται να καταπιεί ή ακόμα και να πιει νερό.

Η αμυγδαλίτιδα μπορεί να είναι ιογενής ή βακτηριακή. Μεταδίδεται με τα σταγονίδια του σάλιου, με το βήχα και το φτέρνισμα, γι’ αυτό συνήθως προσβάλλονται τα παιδιά στο σχολείο, όπου η νόσος μπορεί να πάρει μορφή επιδημίας.

Αν ο πυρετός ανέβει απότομα στου 39 βαθμούς Κελσίου ή παραπάνω και δείτε πύον σαν κομμάτια πάνω στις αμυγδαλές στο παιδί το οποίο επίσης παραπονιέται  για πόνο στην κοιλιά, τότε πιθανότατα πρόκειται για αμυγδαλίτιδα από βακτήριο πιθανότητα στρεπτόκκοκο.Τα βασικά συμπτώματα της στρεπτοκοκκικής αμυγδαλίτιδας είναι:

Σημεία και συμπτώματα

  • Πονόλαιμος.
  • Κόκκινες, διογκωμένες αμυγδαλές.
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες στο μπροστινό μέρος του λαιμού.
  • Πυρετός.
  • Πονοκέφαλος.
  • Κοιλιακά άλγη και πιθανώς έμετοι.

Διάγνωση

Επειδή τα συμπτώματα της στρεπτοκοκκικής φαρυγγίτιδας είναι παρόμοια με αυτά πολλών άλλων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων και των κρυολογημάτων, ο γιατρός σας θα πρέπει να κάνει μία καλλιέργεια του φάρυγγα για στρεπτόκοκκο.

Γι’ αυτό το τεστ τρίβει μία μπατονέτα στο πίσω μέρος του λαιμού σας και το επίχρισμα στο βαμβάκι το πηγαίνει στο εργαστήριο για ανάλυση.

Εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει επίσης ένα γρήγορο τεστ που δίνει μία αρχική διάγνωση μέσα σε μία ώρα. Ωστόσο, δεν εντοπίζει το 30% των περιπτώσεων στρεπτόκοκκου και έτσι είναι αναγκαίο να γίνεται η παραδοσιακή καλλιέργεια.

Πόσο σοβαρή είναι η στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα; Αν και η στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα δεν είναι συνήθως επικίνδυνη, μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, αν δεν αντιμετωπιστεί. Αυτές μπορεί να είναι: οστρακιά, παραρρινοκολπίτιδα, ωτίτιδα καθώς και πιο μακροπρόθεσμες επιπλοκές, όπως παθήσεις των νεφρών (νεφρίτιδα) και ρευματικός πυρετός.

Θεραπεία

Επειδή η στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα είναι βακτηριακή μόλυνση, αντιμετωπίζεται συνήθως με αντιβιοτικά. Όταν αρχίσει η θεραπεία, τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μέσα σε 1 με 2 ημέρες.

Αν και μπορεί να αισθανθείτε καλύτερα, είναι σημαντικό να τελειώσετε τη θεραπεία και να πάρετε όλη την αντιβίωση.

Η πρόωρη διακοπή της αντιβίωσης μπορεί να προκαλέσει στελέχη βακτηρίου ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Μπορεί επίσης να συμβάλει σε υποτροπή της στρεπτοκοκκικής αμυγδαλίτιδας και άλλες επιπλοκές, όπως ο ρευματικός πυρετός.

Πρόληψη

Αν το παιδί σας πάσχει από στρεπτοκοκκική αμυγδαλίτιδα, βεβαιωθείτε ότι κανείς άλλος δε χρησιμοποιεί το ποτήρι του ή τα μαχαιροπήρουνά του. Πλένετε αυτά τα αντικείμενα προσεκτικά με ζεστό νερό και σαπούνι ή απορρυπαντικό. Επίσης, καλό θα ήταν να αλλάξετε την οδοντόβουρτσα του ασθενούς.

Δείτε επίσης