Η ανεμοβλογιά σε ενήλικες και παιδιά

imaanemovlgia55gesΗ ανεμοβλογιά παρουσιάζεται κυρίως σε παιδιά, αν και μπορεί να κολλήσουν οι ενήλικες που δεν έχουν νοσήσει ποτέ ή δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η ανεμοβλογιά μεταδίδεται με την εισπνοή μολυσμένων σταγονιδίων ή με μη προστατευμένη άμεση επαφή με το εξάνθημα, όταν έχει υποστεί ρήξη. Στα άτομα που έχουν περάσει ανεμοβλογιά ο ιός μπορεί να ενεργοποιηθεί ξανά αργότερα στη ζωή τους και να προκαλέσει έρπητα ζωστήρα.

Συμπτώματα

Το πιο γνωστό σύμπτωμα της ανεμοβλογιάς είναι το κνησμώδες κόκκινο εξάνθημα και οι μικρές φουσκάλες που παρουσιάζονται στο πρόσωπο, στο κρανίο, στο θώρακα, στην πλάτη και, σε μικρότερο βαθμό, στα χέρια και στα πόδια. Το εξάνθημα εμφανίζεται συνήθως περίπου 2 εβδομάδες μετά την έκθεση στον ιό και ξεκινά ως επιφανειακές κηλίδες.

Οι κηλίδες γεμίζουν γρήγορα με ένα διαυγές υγρό, σπάνε και μετά δημιουργούν μια κρούστα. Στη συνέχεια η κρούστα πέφτει μέσα σε μία με δύο εβδομάδες. Το εξάνθημα εξακολουθεί να αυξάνεται τις πρώτες 1 με 5 ημέρες, οπότε μπορεί να υπάρχουν ταυτόχρονα κηλίδες στα διάφορα στάδια ανάπτυξης. Συνοδεύεται επίσης από πυρετό και αδιαθεσία, ήπια στα παιδιά και πιο σοβαρά στους ενήλικες.

Εν συντομία τα συμπτώματα είναι:

  • Πυρετός.
  • Αδυναμία.
  • Κόκκινο εξάνθημα με φαγούρα.

 

Πόσο σοβαρή είναι η ανεμοβλογιά;

Στα παιδιά η ανεμοβλογιά είναι μία ήπια ασθένεια, αλλά στους ενήλικες είναι πιο σοβαρή. Στους ενήλικες μπορεί να αναπτυχθεί πνευμονία. Στα άτομα με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα η ασθένεια μπορεί να είναι πολύ σοβαρή. Αν και δεν είναι σύνηθες, μπορεί να προκληθεί μόλυνση του εγκεφάλου (εγκεφαλίτιδα), αλλά η ανάρρωση είναι συνήθως πλήρης.

Αν μια έγκυος γυναίκα κολλήσει ανεμοβλογιά κατά τη διάρκεια του πρώτου ή δεύτερου τριμήνου, υπάρχει ένας μικρός κίνδυνος να γεννηθεί το παιδί της με συγγενή δυσπλασία. Όταν μία έγκυος γυναίκα κολλήσει τη νόσο 5 ημέρες πριν τη γέννα, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να γεννηθεί το νεογνό με σοβαρή νόσο. Το παιδί πρέπει να εμβολιαστεί αμέσως με ανοσοσφαιρίνη κατά του ιού της ανεμοβλογιάς (VZIG).

Η ανεμοβλογιά σπάνια διαρκεί πάνω από 2 εβδομάδες από την εμφάνιση του πρώτου εξανθήματος ως την εξαφάνιση και του τελευταίου. Μία δευτεροπαθής μόλυνση από βακτήρια του εξανθήματος που έχουν υποστεί ρήξη μπορεί να προκαλέσει υψηλό πυρετό και δημιουργία ουλών στο δέρμα.

Θεραπεία

Για να προλάβετε την εξάπλωση της νόσου, απομονώστε το άτομο που έχει ανεμοβλογιά, ώσπου να δημιουργηθεί κρούστα στο εξάνθημα.

Διατηρείτε το δέρμα καθαρό με συχνά μπάνια ή, αφού πέσει ο πυρετός, με ντους. Δροσερές, υγρές κομπρέσες ή μπάνια με χλιαρό νερό μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση του κνησμού. Οι επιπλοκές αντιμετωπίζονται ανάλογα με τα συμπτώματα τους. Μία δευτεροπαθής βακτηριακή πνευμονία αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά.

Τα αντιισταμινικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση της φαγούρας.

Στα άτομα με κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα, που δεν έχουν ανοσία στην ανεμοβλογιά, πρέπει να χορηγείται ανοσοσφαιρίνη κατά του ιού της ανεμοβλογιάς (VZIG) μετά από έκθεση στον ιό.

Πρόληψη

Υπάρχει εμβόλιο ανεμοβλογιάς και μπορεί να φανεί χρήσιμο στις παρακάτω περιπτώσεις:

  • Παιδιά ηλικίας 12-18 μηνών.
  • Υγιή παιδιά άνω των 13 ετών.
  • Ενήλικες που δεν είχαν ποτέ ανεμοβλογιά και δεν έχουν εμβολιαστεί ποτέ για αυτή.

Αν εσείς ή το παιδί σας βρίσκεστε σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για το εμβόλιο. Δίνεται σε 2 δόσεις με 4 έως 8 εβδομάδες διαφορά.

Δείτε κι άλλες πληροφορίες για την ανεμοβλογιά εδώ.

Δείτε επίσης