Γαστρεντερίτιδα: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

imagastrener55gesΤα βακτήρια, οι ιοί, οι μύκητες και τα παράσιτα μπορούν να προκαλέσουν γαστρεντερικές μολύνσεις (γαστρεντερίτιδα). Αυτές οι μολύνσεις προκαλούνται συνήθως από μολυσμένο νερό, άπλυτα φρούτα λαχανικά, κρέας ή ψάρι που δεν έχει μαγειρευτεί σωστά.

Ο πιο συνηθισμένος ιός που προκαλεί γαστρεντερίτιδα , ο νοροϊός μεταδίδεται όχι μόνο με τα άπλυτα χέρια ή τις μολυσμένες επιφάνειες, αλλά και με τον αέρα. Υπάρχουν πάνω από 25 στελέχη του νοροϊού που προσβάλλουν τον άνθρωπο.

Ο νοροϊός προκαλεί φλεγμονή στο στομάχι και στα έντερα, οδηγώντας σε εμετό και διάρροια.

Άλλοι τύποι γαστρεντερικών λοιμώξεων είναι: το Campylobacter Jejuni, τα κολοβακτηρίδια (Ε. Coli), ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus) και η σαλμονέλα.

Συμπτώματα

Οι περισσότερες γαστρεντερικές λοιμώξεις χρειάζονται μία έως δύο ημέρες, για να προκαλέσουν συμπτώματα, κάτι που εξαρτάται από το χρόνο επώασης του μολυσματικού παράγοντα.

Η διάρροια είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα της γαστρεντερικής μόλυνσης. Αν η επιφάνεια του εντέρου έχει τραυματιστεί, τότε μπορεί να είναι και αιμορραγική.

Ο εμετός είναι επίσης συνηθισμένος. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν πυρετός, ανορεξία, στομαχικές κράμπες, ναυτία και απώλεια βάρους.

Η διάρροια και ο εμετός, που ξεκινούν μέσα σε λίγες ώρες από την πέψη του φαγητού, υποδηλώνουν τροφική δηλητηρίαση εξαιτίας μιας προσχηματισμένης τοξίνης που απελευθερώνεται, αφού τα βακτήρια εγκατασταθούν στο έντερο σας. Για να εντοπιστεί η αιτία, ο γιατρός σας μπορεί να πάρει δείγματα αίματος και κοπράνων για εργαστηριακή καλλιέργεια και ανάλυση.

Συνοπτικά τα συμπτώματα είναι:

  • Υδαρής διάρροια.
  • Ναυτία και έμετος.
  • Πυρετός.
  • Στομαχικές κράμπες.
  • Περιστασιακά μυϊκοί πόνοι και πονοκέφα) Επείγοντα σημεία και συμπτώματα
  • Αιμορραγική διάρροια.

 

Πόσο σοβαρές είναι η γαστρεντερικές λοιμώξεις;

Στα αναπτυγμένα κράτη οι γαστρεντερικές λοιμώξεις δεν είναι σοβαρές, αν και μπορεί να αποβούν μοιραίες για τα μικρά παιδιά, τους ηλικιωμένους ή τα άτομα με ανοσοκαταστολή.

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου τα επίπεδα υγιεινής είναι συνήθως χαμηλά και η ιατρική περίθαλψη ανεπαρκής, οι γαστρεντερίτιδες βρίσκονται ανάμεσα στα κύρια αίτια νοσηρότητας και θνησιμότητας.

Η απώλεια υγρών που προκαλεί η διάρροια μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση που αποτελεί πολύ σοβαρό πρόβλημα για τους ηλικιωμένους και για τα παιδιά. Γι’ αυτόν το λόγο είναι σημαντικό να πίνετε άφθονα ασφαλή υγρά καθ’ όλη τη διάρκεια της ασθένειας. Αποφύγετε το αλκοόλ, την καφεΐνη και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Αν το παιδί σας εμφανίζει σημάδια αφυδάτωσης, όπως ξηροστομία, χλωμό δέρμα, βαριά μάτια, μειωμένη ούρηση, μιλήστε με το γιατρό σας. Άλλοι λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας είναι η σοβαρή ή παρατεταμένη διάρροια, οι πολλοί έμετοι, ο υψηλός πυρετός ή η απότομη μείωση της θερμοκρασίας του σώματος, η αλλαγή στο επίπεδο επικοινωνίας και αντίληψης, ο ισχυρός στομαχικός πόνος ή το αίμα στα κόπρανα.

Θεραπεία

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι γαστρεντερικές λοιμώξεις βελτιώνονται μέσα σε λίγες ημέρες και η συνολική ανάρρωση επιτυγχάνεται χωρίς φάρμακα. Κατά τη διάρκεια της ασθένειας πίνετε πολλά υγρά χωρίς αλκοόλ και καφεΐνη.

Το νερό και τα ποτά για αθλητές που περιέχουν νάτριο, κάλιο και άλλες ουσίες ενδείκνυνται περισσότερο. Αν είστε σοβαρά αφυδατωμένοι, μπορεί να χρειάζεστε ορό με ηλεκτρολύτες.

Αν η γαστρεντερίτιδα έχει προκληθεί από βακτήρια, τα αντιβιοτικά μπορεί να επισπεύσουν την ανάρρωση, αλλά σε μερικές περιπτώσεις, όπως η διάρροια από το κολοβακτηρίδιο E. coli 0157:Η7, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές.

Σημεία και συμπτώματα όπως η ναυτία, ο έμετος, ο στομαχικός πόνος και η διάρροια είναι μερικές από τις παρενέργειες των αντιβιοτικών.

Πρόληψη

Η καλή υγιεινή είναι το βασικό στοιχείο στην πρόληψη των γαστρεντερικών λοιμώξεων. Το συχνό πλύσιμο των χεριών είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους, για να γλιτώσετε από τα μικρόβια. Επιπλέον, πλύνετε κάθε σημείο που έχει έρθει σε επαφή με ωμό κρέας, ειδικά πουλερικά, με ζεστό σαπουνόνερο.

Μαγειρέψτε καλά όλα τα είδη κρέατος, πριν τα φάτε. Αν ταξιδεύετε σε μια ξένη χώρα, αποφύγετε το τοπικό νερό και τα παγάκια, τα μέρη για φαγητό χωρίς σωστή υγιεινή και τα ωμά φρούτα και λαχανικά, εκτός και αν τα καθαρίσετε μόνοι σας.

Δείτε για τη γαστρεντερίτιδα στα παιδιά εδώ.

Δείτε επίσης