Τι πρέπει να ξέρετε για τη λύσσα

imaglyssa555esΗ λύσσα προκαλείται από έναν ιό (που ανήκει στην οικογένεια rhabdoviridae) που προσβάλλει τον εγκέφαλο.

Μεταδίδεται στον άνθρωπο με το σάλιο από το δάγκωμα ή το γλείψιμο ενός μολυσμένου ζώου. Σκύλοι και γάτες μπορεί να είναι μολυσμένοι καθώς και πολλές νυχτερίδες, κουνάβια και αλεπούδες. Τα τρωκτικά δεν έχουν πολλές πιθανότητες να είναι μολυσμένα.

Η περίοδος επώασης από την ώρα του δαγκώματος, μέχρι να εμφανιστούν τα συμπτώματα, είναι συνήθως 3 με 7 εβδομάδες, αλλά μπορεί να κυμαίνονται από 10 ημέρες έως 2 χρόνια.

Σημεία και συμπτώματα

  • Πόνος και μετά αιμωδία (γαργάλημα) στο σημείο του δαγκώματος από ζώο.
  • Ευαισθησία στο δέρμα.
  • Υπερβολική σιελόρροια.
  • Ανικανότητα κατάποσης υγρών.
  • Οργή εναλλασσόμενη με ηρεμία.
  • Σπασμοί και παράλυση που οδηγούν στο θάνατο.

Διάγνωση

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η λύσσα αρχίζει με πόνο που ακολουθείται από γαργάλημα στο σημείο του δαγκώματος από το ζώο.

Το άτομο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο σε αλλαγές της θερμοκρασίας και σε ρεύματα αέρα και τείνει να πνίγεται, όποτε προσπαθεί να καταπιεί υγρά. Εμφανίζονται επίσης εκνευρισμός, μυϊκοί σπασμοί, οργή και εξαιρετική υπερδιέγερση καθώς και υπερβολική σιελόρροια. Τέλος, επέρχονται σπασμοί και παράλυση.

Πόσο σοβαρή είναι λύσσα; Η λύσσα είναι σχεδόν πάντα θανατηφόρος. Θάνατος οφειλόμενος σε καρδιακή ή αναπνευστική ανεπάρκεια και παράλυση επέρχεται συνήθως μέσα σε 7 με 25 ημέρες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Θεραπεία

Αν σας δαγκώσει σκύλος, γάτα ή ζώο φάρμας, θα πρέπει να πιαστεί το ζώο, να κλειστεί σε κλουβί και να παρακολουθηθεί από κτηνίατρο επί μία εβδομάδα έως 10 ημέρες.

Αν σας δαγκώσει άγριο ζώο, το ζώο θα πρέπει να σκοτωθεί, αν είναι δυνατό, και να εξεταστεί ο εγκέφαλος για λύσσα. Άγρια ρακούν, κουνάβια, νυχτερίδες, κογιότ, λύκοι και αλεπούδες θεωρείται γενικά ότι έχουν λύσσα.

Αν ξυπνήσετε και βρείτε μία νυχτερίδα στο δωμάτιο σας ή στο δωμάτιο του παιδιού σας και δεν μπορείτε να είστε σίγουροι ότι δεν υπήρχε επαφή, σκοτώστε τη νυχτερίδα και μιλήστε με το γιατρό σας, για να εξεταστεί για λύσσα. Αν η νυχτερίδα δραπετεύσει, είναι προτιμότερο να θεωρήσετε ότι υπήρξε επαφή και να αρχίσετε θεραπεία.

Η θεραπεία συνίσταται στη χορήγηση παθητικού αντισώματος (το μισό απευθείας στην πληγή και το μισό με ένεση ενδομυϊκά) και ενός εμβολίου, το οποίο γίνεται σε πέντε ενέσεις, η πρώτη στην πρώτη σας επίσκεψη μαζί με το αντίσωμα και μετά πάλι την 3η, την 7η, τη 14η και την 28η ημέρα μετά την πρώτη ένεση.

Περισσότερα για τη λύσσα δείτε εδώ.

Δείτε επίσης