Νόσος του Lyme: Συμπτώματα και πρόληψη

dow555loadΗ νόσος αυτή, που πήρε το όνομα της από μια μεγάλη έξαρση ανάμεσα σε παιδιά στο Lyme, στο Κονέτικατ, προκαλείται από έναν οργανισμό (σπειροχαίτη) που μεταδίδεται από ένα είδος πολύ μικρών τσιμπουριών που ονομάζονται τσιμπούρια ελαφιών.

Από το Μάιο έως τον Οκτώβριο το τσιμπούρι απαντάται σ’ όλες τις ΗΠΑ και ειδικά στην ανατολική και στη δυτική ακτή, στο Ουισκόνσιν και στη Μινεσότα.

Συμπτώματα

Η διάγνωση της νόσου του Lyme είναι δύσκολη, γιατί η νόσος μιμείται διάφορες άλλες ασθένειες. Ένα χαρακτηριστικό κόκκινο εξάνθημα παρουσιάζεται συνήθως στο σημείο του τσιμπήματος από το τσιμπούρι και ακολουθείται από συμπτώματα, όπως πονοκέφαλο, ρίγη, πυρετό, πόνους και δυσκαμψία στο σώμα.

  • Χαρακτηριστικό κόκκινο εξάνθημα στο σημείο του τσιμπήματος από τσιμπούρι.
  • Πονοκέφαλος.
  • Ρίγη και πυρετός
  • Πόνοι στο σώμα.
  • Φλεγμονή στις αρθρώσεις και αρθρίτιδα.

Μερικές φορές το τσίμπημα μπορεί να περάσει τελείως απαρατήρητο. Μερικές εβδομάδες έως μήνες αργότερα μπορεί να παρουσιαστούν παράλυση στο πρόσωπο, φλεγμονή σε αρθρώσεις, διάφορα νευρολογικά συμπτώματα και μερικές φορές ταχυπαλμίες και καρδιακός αποκλεισμός, μία πάθηση κατά την οποία οι καρδιακές ώσεις δε μεταδίδονται σωστά μέσα στην καρδιά.

Ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει μία εξέταση αίματος για την ανεύρεση αντισωμάτων για τον οργανισμό. Όμως η εξέταση δε δίνει πάντα τη διάγνωση.

Πόσο σοβαρή είναι η νόσος του Lyme; Αν γίνει αντιληπτή στα αρχικά της στάδια, η νόσος μπορεί να θεραπευτεί με φάρμακα. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να παρουσιαστούν επιπλοκές που προσβάλλουν τις αρθρώσεις, την καρδιά, το κεντρικό και περιφερειακό νευρικό σύστημα.

Θεραπεία

Η θεραπεία επιτυγχάνεται με αντιβιοτικά, όπως η δοξυκυκλίνη ή η αμοξικιλλίνη. Η ασπιρίνη και άλλα αντιφλεγμονώδη φάρμακα βοηθούν στην ανακούφιση της φλεγμονής των αρθρώσεων.

Πρόληψη

Όταν βαδίζετε σε δασώδεις περιοχές ή περιοχές με χορτάρι, να φοράτε παπούτσια, ανοιχτόχρωμα ρούχα, μακριά παντελόνια πιασμένα μέσα στις κάλτσες και μακρυμάνικα πουκάμισα και να χρησιμοποιείτε απωθητικό τσιμπουριών στο δέρμα σας και στα ρούχα σας.

Ελέγχετε συχνά τον εαυτό σας και τα κατοικίδια σας για τσιμπούρια. Αν κολλήσετε, βγάλτε τα αμέσως χρησιμοποιώντας ένα τσιμπιδάκι. Μην τα ξεριζώσετε απότομα και μη σπάσετε το τσιμπούρι. Τραβήξτε το προσεκτικά και σταθερά (δείτε περισσότερα για την αφαίρεση των τσιμπουριών). Αν το τσιμπούρι είναι προσκολλημένο λιγότερο από 24 ώρες, συνήθως δεν προκαλεί μόλυνση, αλλά είναι καλό να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Περισσότερα για την ασθένεια δείτε εδώ.

Δείτε επίσης