Ταινία στο έντερο: Συμπτώματα και θεραπεία

Η ταινία (πλατυέλμινθος) ανήκει σε μία μεγάλη ομάδα παρασιτικών σκουληκιών που μπορούν να μεγαλώσουν στο έντερο των ανθρώπων, των ζώων και των ψαριών, όπου απορροφούν θρεπτικές ουσίες.

Υπάρχουν πάνω από 100 είδη ταινίας, τα οποία μοιάζουν με κορδέλα (ταινία) και αποτελούνται από μια σειρά κομματιών που ονομάζονται προγλωττίδες. Οι πλατυέλμινθες που απαντώνται συνήθως στον άνθρωπο αντιπροσωπεύουν έξι είδη.

Η ταινία η άοπλος (ο μεγαλύτερος, που μπορεί να φτάσει τα 8 ή και περισσότερα μέτρα) και η ταινία η μονήρης προσλαμβάνονται συνήθως από μολυσμένο ωμό ή όχι καλά ψημένο βοδινό, ψάρι ή χοιρινό.

tainia55555elmithos55

Το μεγαλύτερο μέγεθος ταινίας μπορεί να φτάσει τα 25 μέτρα.

Ο υμενόλεπις ή νάνος πλατυέλμινθας μεταδίδεται απευθείας από το ένα άτομο στο άλλο.

Οι πλατυέλμινθες των τρωκτικών (συνήθεις στους αρουραίους) μεταδίδονται με τυχαία πρόσληψη μολυσμένων ψύλλων, κολεόπτερων ή κατσαριδών από αρουραίους, που περνάνε συνήθως στα δημητριακά ή άλλες αποθηκευμένες τροφές.

Η ταινία η εχινόκοκκος απαντάται χαρακτηριστικά σε παιδιά που έρχονται σε στενή επαφή με μολυσμένους σκύλους ή γάτες και έχουν καταπιεί μολυσμένους ψύλλους ή ψείρες.

Συμπτώματα και διάγνωση

Οι πλατυέλμινθες προκαλούν συνήθως λίγα συμπτώματα. Η ταινία η άοπλος και η ταινία η μονήρης μπορεί να προκαλέσουν πείνα, ζαλάδα και κόπωση.

Οι τρεις μικρότεροι πλατυέλμινθες μπορεί να προκαλέσουν απώλεια όρεξης, απώλεια βάρους, εμετούς και εκνευρισμό (ειδικά στα παιδιά). Στις σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει ναυτία, διάρροια και πόνος στην κοιλιά.

Η διάγνωση γίνεται με ανάλυση κοπράνων.

Σημεία και συμπτώματα

  • Παρουσία αβγών στα κόπρανα ή τμημάτων σκωλήκων στα ρούχα, στα κλινοσκεπάσματα ή στα κόπρανα.
  • Αίσθημα πείνας.
  • Ζαλάδα.
  • Κόπωση.
  • Ανορεξία και απώλεια βάρους.
  • Έμετοι.
  • Ευερεθιστότητα.

f5e63e804tainiae48ee3e_LΟι ταινίες ανακαλύπτονται συνήθως, όταν βρίσκονται αβγά στα κόπρανα ή τμήματα σκωλήκων στα κόπρανα, στα σεντόνια ή στα ρούχα. Ο γιατρός σας θα προβεί στη διάγνωση αναζητώντας αβγά ή τμήματα της ταινίας κατά την εξέταση στο μικροσκόπιο.

Πόσο σοβαρή είναι μια μόλυνση από ταινία; Η παρουσία πλατυελμίνθων στο έντερο δεν αποτελεί συνήθως σοβαρή κατάσταση. Όμως ορισμένοι τύποι ταινιών μπορούν να εισέλθουν στο εντερικό τοίχωμα και να εξαπλωθούν σε διάφορα εσωτερικά όργανα. Η κατάσταση που προκύπτει τότε μπορεί να είναι πολύ σοβαρή.

Θεραπεία

Υπάρχουν πολλά φάρμακα για τη θεραπεία της ταινίας. Ο σκώληκας στο έντερο αρχίζει συνήθως να αποσυντίθεται και αποβάλλεται από το σώμα μέσα σε 24 με 48 ώρες μετά την έναρξη της θεραπείας.

Γενικά, θεωρείται ότι ο σκώληκας έχει εξαλειφθεί, αν δεν επανεμφανιστούν τμήματα του μετά από 3 με 5 μήνες.

Δείτε επίσης