Τσιμπούρια, ασθένειες και η σωστή αφαίρεσή τους

Τα τσιμπούρια είναι μικρά επίπεδα έντομα που τρέφονται με αίμα. Ζουν στα ψηλά χορτάρια και στις δασώδεις περιοχές και προσκολλώνται σε ζώα ή άτομα που περνούν από κει.

Τα τσιμπούρια είναι μικρά επίπεδα έντομα που τρέφονται με αίμα. Ζουν στα ψηλά χορτάρια και στις δασώδεις περιοχές και προσκολλώνται σε ζώα ή άτομα που περνούν από κει.

stsimpouria555Μετά από περπάτημα σε περιοχές που μπορεί να έχουν τσιμπούρια ελέγχετε να δείτε αν έχουν προσκολληθεί στο δέρμα σας ή στα ρούχα σας. Μπορούν να προσκολληθούν οπουδήποτε, αλλά συνήθως εγκαθίστανται σε τρίχες, γύρω από τους αστραγάλους και στην περιοχή των γεννητικών οργάνων.

Όταν προσκολληθούν, προκαλούν ένα μικρό, σκληρό, κνησμώδες εξόγκωμα που περιβάλλεται από μία κόκκινη άλω.

Σημεία και συμπτώματα από τσίμπημα κουνουπιού

  • Κνησμός.
  • Παρουσία τσιμπουριού κολλημένο στο δέρμα σας.
  • Μικρά, σκληρά εξογκώματα που περιβάλλονται από έναν κόκκινο κύκλο.

Πόσο σοβαρή είναι η μόλυνση από τσιμπούρια;

Η μόλυνση από τσιμπούρια μπορεί να είναι σοβαρή, γιατί τα τσιμπούρια μπορεί να είναι φορείς της νόσου του Lyme ή του κηλιδοβλατιδώδη πυρετού των Βραχωδών ορέων. Μία κατάσταση που ονομάζεται παράλυση από τσιμπούρια μπορεί να παρουσιαστεί, αν ένα τσιμπούρι τραφεί από το άτομο επί αρκετές ημέρες. Μπορεί να μοιάζει με πολιομυελίτιδα, μία ασθένεια που προσβάλλει το νωτιαίο μυελό. Μπορεί να είναι πολύ σοβαρή, αλλά, αν απομακρυνθεί το τσιμπούρι, τα συμπτώματα συνήθως εξαφανίζονται. Περισσότερα για τις ασθένειες που προκαλούν τα τσιμπούρια δείτε εδώ.

Πως να αφαιρέσετε ένα τσιμπούρι

Μην αφαιρείτε ένα τσιμπούρι από κάποιο κατοικίδιο με γυμνά χέρια, γιατί μπορεί να μολυνθείτε. Μην ξύνετε τα τσιμπήματα των τσιμπουριών. Αν τα ξύσετε, μπορεί να σπάσει το σώμα του εντόμου αφήνοντας το κεφάλι στο δέρμα σας.

Η θεραπεία συνίσταται σε απαλή (αργά και σταθερά) αφαίρεση του τσιμπουριού χρησιμοποιώντας ένα τσιμπιδάκι. Τοποθετήστε το τσιμπιδάκι όσο πιο κοντά γίνεται στο κεφάλι του τσιμπουριού και τραβήξτε το σταθερά και όχι απότομα. Αν το κάνετε απότομα μπορεί ένα μέρος του να μείνει στο σώμα. Δείτε περισσότερα γι’ αυτό το θέμα εδώ.

Δείτε επίσης