Στρογγυλοείδωση

1109_st555rong1

Strongyloides stercoralis

H στρογγυλοείδωση έχει αιτία το σκουλήκι (Strongyloides stercoralis) και είναι συχνή στις τροπικές χώρες

Η πρώτη εκδήλωση της στρογγυλοείδωσης είναι η εμφάνιση μικρών κόκκινων και μερικές φορές κνησμωδών αλλοιώσεων που προκαλούνται από τις νύμφες του παράσιτου οι οποίες εισέρχονται στο δέρμα.

Συμπτώματα

Οι νύμφες κινούνται μέσα από την κυκλοφορία του αίματος προς τους πνεύμονες, από τους οποίους φτάνουν στο λαιμό και καταπίνονται. Τότε εγκαθίστανται στο έντερο και προκαλούν πόνο στην κοιλιά, τυμπανισμό και διάρροια που μερικές φορές εναλλάσσεται με δυσκοιλιότητα.

Ο πόνος στην κοιλιά είναι παρόμοιος με το βύθιο καυστικό άλγος που προκαλεί ένα έλκος.

Μπορεί επίσης να παρουσιαστούν ναυτία, έμετοι και απώλεια της όρεξης. Σε σοβαρές περιπτώσεις με διάρροια, τα κόπρανα περιέχουν αίμα και βλέννη. Όσο βρίσκονται στους πνεύμονες, οι σκώληκες μπορεί να προκαλέσουν έναν ξερό βήχα, ερεθισμό στο λαιμό, χαμηλό πυρετό και δυσκολία στην αναπνοή. Ο προσδιορισμός της αιτίας είναι δύσκολος λόγω της ευρύτητας των συμπτωμάτων. Η εύρεση σκωλήκων στα κόπρανα ή στο υγρό του λεπτού εντέρου επιβεβαιώνει τη διάγνωση.

Πόσο σοβαρή είναι η στρογγυλοείδωση;

Εκτός κι αν η λοίμωξη είναι γενικευμένη, τα περισσότερα άτομα αναρρώνουν πλήρως από τη στιγμή που εξαλείφονται οι σκώληκες.

Θεραπεία

Η στρογγυλοείδωση αντιμετωπίζεται με αντιπαρασιτικά, φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία από μολύνσεις σκωλήκων.

Δείτε επίσης