Νηματοσκώληκες και αντιμετώπιση

imagnmatoskolhkaw555esΟι νηματοσκώληκες είναι λευκά σκουλήκια σαν νήματα, μήκους περίπου 1,25 εκατοστά που προσβάλλουν το ανθρώπινο έντερο.

Οι νηματοσκώληκες είναι ευρέως διαδεδομένοι σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Η νύμφη του σκώληκα ζει σε υγρό χώμα, ώσπου να διεισδύσει στο δέρμα ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, απ’ όπου μεταφέρεται με την κυκλοφορία του αίματος στους πνεύμονες.

Από τους πνεύμονες η νύμφη πηγαίνει στο στόμα, καταπίνεται και επικάθεται στα τοιχώματα του λεπτού εντέρου, όπου αναπτύσσεται σε έναν ενήλικα σκώληκα μήκους 1,25 εκατοστά.

Η ασθένεια μπορεί να προσβάλει τον καθένα, αλλά τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε σοβαρές μολύνσεις. Στα κοριτσάκια, τα σκουλήκια ενδέχεται να εξαπλωθούν προς τον κόλπο.

Συμπτώματα

Στο σημείο όπου εισέρχονται στο δέρμα οι νύμφες μπορεί να προκαλέσουν ένα κνησμώδες εξάνθημα. Όταν βρίσκονται στους πνεύμονες, προκαλούν ξηρό βήχα, συριγμό, δυσκολία στην αναπνοή, χαμηλό πυρετό και πτύελα χρωματισμένα με αίμα. Δύο εβδομάδες μετά την είσοδο στο δέρμα φτάνουν στο έντερο.

Μπορεί να μην έχετε καθόλου συμπτώματα, αλλά στα άτομα με σοβαρές μολύνσεις ή χωρίς επαρκή πρόσληψη σιδήρου οι σκώληκες μπορεί να προκαλέσουν απώλεια όρεξης, διάρροια με ίχνη αίματος, πόνο στην κοιλιά, αδυναμία, κόπωση, ωχρότητα και αναιμία. Η εύρεση μικροσκοπικών αβγών στα κόπρανα επιβεβαιώνει τη διάγνωση.

Τα συμπτώματα είναι:

  • Ξηρός βήχας.
  • Δυσκολία στην αναπνοή.
  • Χαμηλός πυρετός.
  • Αδυναμία και κόπωση.
  • Ανορεξία.
  • Διάρροια.
  • Πόνος στην κοιλιά σαν αυτόν του έλκους.
  • Ωχρότητα.
  • Πτύελα χρωματισμένα με αίμα.

Πόσο σοβαρή είναι η μόλυνση από νηματοσκώληκες; Οι σκώληκες δεν αναπαράγονται στον άνθρωπο, απλώς πεθαίνουν και εξαφανίζονται σε 1 με 5 χρόνια, ανάλογα με το είδος. Οι ασθενείς με ήπια ή σοβαρή νόσο αναρρώνουν συνήθως πλήρως, αν υποβληθούν στη σωστή θεραπεία και δεν ξαναμολυνθούν.

Θεραπεία

Αν δεν έχετε εντερικά συμπτώματα, δε χρειάζεται θεραπεία. Οι σκώληκες θα απομακρυνθούν τελικά από τον οργανισμό σας.

Αν έχετε σοβαρή μόλυνση, είναι απαραίτητα αντιπαρασιτικά φάρμακα.

Υπάρχουν διάφορα είδη φαρμάκων που μπορούν να χορηγηθούν. Όμως ορισμένα απ’ αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται από εγκύους γυναίκες. Γι’ αυτό αν είστε έγκυος, φροντίστε να γνωρίζει ο γιατρός την κατάσταση σας.

Διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες και συμπληρώματα σιδήρου προλαμβάνουν τον υποσιτισμό και την αναιμία, ώσπου να εξαλειφθεί η μόλυνση.

Πρόληψη

Οι εγκαταστάσεις αποχέτευσης που εμποδίζουν τη μόλυνση του χώματος σταματούν τον κύκλο της μόλυνσης. Επίσης, να φοράτε πάντα παπούτσια, όταν βρίσκεστε σε μολυσμένες περιοχές. Τα αυγά μπορούν να επιβιώσουν για δύο εβδομάδες έξω από το σώμα, στα εσώρουχα και στα κλινοσκεπάσματα.

Δείτε επίσης