Τα κορτικοστεροειδή για το άσθμα μειώνουν το ύψος των παιδιών

Εδώ και αρκετά χρόνια ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων έχει ζητήσει από τους παρασκευαστές φαρμάκων να προσθέσουν γραπτώς στις ταμπέλες των κορτικοστεροειδών ότι μπορεί να μειώσουν το ρυθμό ανάπτυξης σε ορισμένα παιδιά. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι ασφαλές για το παιδί σας να λαμβάνει εισπνεόμενα ή ενδορρινικά κορτικοστεροειδή;

thumkrottiskos555bnailΣύμφωνα με τους ειδικούς τα εισπνεόμενα και ενδορρινικά κορτικοστεροειδή παραμένουν ακόμη τα καλύτερα και πιο αποτελεσματικά φάρμακα για το άσθμα. Οι περισσότεροι γιατροί εξακολουθούν να συστήνουν αυτά τα προϊόντα για πολλούς, αν όχι για τους περισσότερους ανθρώπους με άσθμα.

Όμως, η χρήση των κορτικοστεροειδών μπορεί να μειώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης σε ορισμένα παιδιά σύμφωνα με δύο νέες μετα-αναλύσεις. Η επίπτωση είναι ορατή κατά τον πρώτο χρόνο της θεραπείας, αλλά μπορεί να ελαχιστοποιηθεί, αν η δοσολογία μειωθεί.

Στην πρώτη μετα-ανάλυση, ερευνητές από την Βραζιλία, με επικεφαλής τον Λίντζιε Ζανγκ της Ιατρικής Σχολής του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο Γκράντε, επανεξέτασαν 25 δημοσιευμένες μελέτες, οι οποίες αφορούσαν περίπου 8.500 παιδιά και εφήβους έως 18 ετών με ήπιο έως μέτριο άσθμα. Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή «φρενάρουν» τον ρυθμό ανάπτυξη του παιδιού, συγκριτικά με το εικονικό σκεύασμα ή τα μη στεροειδή φάρμακα. Το ύψος των παιδιών ήταν μειωμένο κατά μισό εκατοστό, με την μείωση να φτάνει και το ένα εκατοστό τον πρώτο χρόνο της θεραπείας.

Η δεύτερη μετα-ανάλυση αξιολόγησε 22 κλινικές μελέτες που αφορούσαν πέντε εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή. Όπως διαπίστωσε, αν η δοσολογία μειωθεί (μία εισπνοή λιγότερη την ημέρα), τότε μέσα σε ένα χρόνο η μείωση του ύψους είναι μικρότερη κατά ένα τέταρτο του εκατοστού, κατά μέσο όρο, τον πρώτο χρόνο της θεραπείας.

Δεν είναι δυνατό να προσδιοριστεί με ακρίβεια ποια παιδιά θα επηρεαστούν. Οι μελέτες δε τεκμηριώνουν με βεβαιότητα αν η καθυστέρηση της ανάπτυξης είναι μόνιμη ή αν τα επηρεασμένα παιδιά ανακάμπτουν στη συνέχεια.

Το άσθμα αποτελεί μία χρόνια ασθένεια που μπορεί να είναι εξουθενωτική ή ακόμη και θανατηφόρα. Για τα παιδιά με άσθμα τα οφέλη από τα εισπνεόμενα κορτικοστεροειδή υπερτερούν κατά πολύ του κινδύνου για πιθανή μείωση της ανάπτυξης, λένε οι ερευνητές.

Οδηγίες για να μειωθούν οι παρενέργειες

Για να μειωθούν οι πιθανές παρενέργειες, είναι σημαντικό να χρησιμοποιούνται τα εισπνεόμενα ή ενδορρινικά κορτικοστεροειδή με προσοχή. Εδώ είναι ορισμένα σημαντικά πράγματα που πρέπει να θυμάστε, αν το παιδί σας λαμβάνει αυτά τα φάρμακα:

  • Ακολουθήστε προσεκτικά τις οδηγίες.
  • Μαζί με το γιατρό του παιδιού σας προσδιορίστε σε βάθος χρόνου τη μικρότερη δόση εισπνεόμενων ή ενδορρινικών κορτικοστεροειδών, με την οποία θα αντιμετωπίζονται οι αλλεργίες ή το άσθμα του παιδιού σας.
  • Συζητήστε άλλες επιλογές με το γιατρό του παιδιού σας. Υπάρχουν και άλλα φάρμακα για αλλεργίες και άσθμα, αλλά έχουν επίσης πιθανές παρενέργειες και μπορεί να μην προσφέρουν τα ίδια οφέλη με αυτά που προσφέρουν τα εισπνεόμενα ή ενδορρινικά κορτικοστεροειδή.
  • Μιλήστε με το γιατρό του παιδιού σας, πριν διακόψετε τα εισπνεόμενα ή ενδορρινικά κορτικοστεροειδή. Η απότομη διακοπή των φαρμάκων χωρίς προσεκτική παρακολούθηση μπορεί να βλάψει σημαντικά την υγεία του παιδιού σας.
  • Βεβαιωθείτε πως ο γιατρός παρακολουθεί την ανάπτυξη του παιδιού σας.

Δείτε επίσης