Χλαμύδια: Συμπτώματα και αντιμετώπιση

imxxamydia5gesΤα χλαμύδια είναι μία μόλυνση των γεννητικών οργάνων ανδρών και γυναικών που προκαλείται από το βακτήριο Chlamydia trachomatis, το οποίο μεταδίδεται είτε από κολπικό είτε από πρωκτικό σεξ. Η αντιμετώπιση γίνεται με αντιβιοτικά.

Αν αγγίξετε το μάτι σας με το χέρι σας που είναι υγρό με τις μολυσμένες εκκρίσεις, μπορεί να προσβληθείτε από σοβαρή μόλυνση. Η μόλυνση από χλαμύδια trachomatis είναι το πιο συνηθισμένο αίτιο τύφλωσης παγκοσμίως. Προκαλεί σοβαρές οφθαλμικές μολύνσεις στα παιδιά σε αναπτυσσόμενες περιοχές, όπως η Ινδία, η Αφρική και η Μέση Ανατολή.

Η μητέρα μπορεί να μεταδώσει τη μόλυνση στο έμβρυο κατά τη γέννα και να προκαλέσει πνευμονία.

Συμπτώματα και διάγνωση

Η διάγνωση της λοίμωξης των γεννητικών οργάνων από χλαμύδια μπορεί να είναι δύσκολη, γιατί τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια ή και να απουσιάζουν.

Όταν υπάρχουν, είναι παρόμοια με αυτά της βλεννόρροιας. Στους άνδρες η χλαμυδιακή μόλυνση μπορεί να προκαλεί κάψιμο κατά τη διάρκεια της ούρησης και εκκρίσεις από την ουρήθρα. Τα συμπτώματα είναι πιο ήπια από αυτά της βλεννόρροιας και μπορεί να εμφανιστούν μία με τρεις εβδομάδες μετά την έκθεση.

Οι γυναίκες μπορεί να μην έχουν συμπτώματα ή μπορεί να νιώθουν κάψιμο κατά την ούρηση, να έχουν λεπτόρρευστες κολπικές εκκρίσεις ή πόνο χαμηλά στην κοιλιακή χώρα. Πολλές γυναίκες καταλαβαίνουν ότι έχουν τη νόσο, μόνο αν ενημερωθούν από τους σεξουαλικούς συντρόφους τους.

Οι εξετάσεις για τη χλαμυδιακή μόλυνση περιλαμβάνουν την αναγνώριση του βακτηρίου στις εκκρίσεις από τον τράχηλο (στις γυναίκες) ή από το ουρηθρικό ή σπερματικό υγρό (στους άνδρες).

Τα συμπτώματα συνοπτικά είναι:

  • Πόνος στην ούρηση.
  • Στις γυναίκες κολπικές εκκρίσεις.
  • Στους άνδρες εκκρίσεις από το πέος.

Πόσο σοβαρή είναι η λοίμωξη από χλαμύδια; Στους άνδρες οι χλαμυδιακές μολύνσεις μπορεί να προκαλέσουν επιδιδυμίτιδα και φλεγμονή της ουρήθρας.

Στις γυναίκες μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις στην ουρήθρα και φλεγμονή του τραχήλου και των άλλων οργάνων της πυέλου. Η πρωκτική συνουσίαμε έναν μολυσμένο σύντροφο, ο οργανισμός μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή του ορθού.

Σε ένα νεογέννητο μπορεί να προκαλέσει επιπεφυκίτιδα ή πνευμονία κατά τη διάρκεια των 2 πρώτων εβδομάδων μετά τη γέννα.

Αντιμετώπιση

Θεραπεία χρειάζονται όλοι οι σεξουαλικοί σύντροφοι του μολυσμένου ατόμου, ακόμα και αν δεν έχουν συμπτώματα. Αλλιώς κινδυνεύουν να κολλάει ο ένας τον άλλο. Μετά τη θεραπεία με αντιβιοτικά η μόλυνση πρέπει να εξαφανιστεί σε μία με δύο εβδομάδες.

Αν δε γίνει αυτό, επικοινωνήστε με το γιατρό σας. Μπορεί να χρειαστεί καινούριες εργαστηριακές εξετάσεις, για να καθορίσει άλλη θεραπεία.

Περισσότερα για τα χλαμύδια δείτε εδώ.

Δείτε επίσης