Τι είναι η οσφυονωτιαία παρακέντηση

Η οσφυονωτιαία παρακέντηση χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της πίεσης στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό σας και για τη λήψη λίγου υγρού για εργαστηριακή ανάλυση.

Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται επίσης για τη χορήγηση αναισθητικών κατά την επισκληρίδια αναισθησία, ορισμένων φαρμάκων και ουσιών για διαγνωστική απεικόνιση.

Η τεχνική

Χρησιμοποιείται τοπικό αναισθητικό στο σημείο παρακέντησης. Μία λεπτή μακριά βελόνα εισάγεται στη συνέχεια μεταξύ δύο σπονδύλων χαμηλά στη ράχη σας (οσφυϊκή περιοχή), μέσω της νωτιαίας μεμβράνης (σκληράς μήνιγγας) και μέσα στο νωτιαίο σωλήνα.

Οι σπόνδυλοι πρέπει απαλά να απομακρυνθούν, για να γίνει δυνατή η πρόσβαση, οπότε θα σας ζητηθεί να ξαπλώσετε στο πλευρό σας με τα γόνατα σας λυγισμένα προς το στήθος σας και τα δύο χέρια σας τυλιγμένα γύρω από τα γόνατα σας. Η θέση αυτή τεντώνει την πλάτη και απομακρύνει τους σπονδύλους. Ορισμένες καταστάσεις απαιτούν να γίνει η παρακέντηση μεταξύ δύο αυχενικών σπονδύλων στον αυχένα σας, αντί χαμηλά στη ράχη σας.

notiaisosmyelsos5

Κατά τη διάρκεια της οσφυονωτιαίας παρακέντησης ξαπλώνετε στο πλάι με τα γόνατα λυγισμένα προς το στήθος, ενώ εισάγεται μία βελόνα σε ένα αναισθητοποιημένο σημείο ανάμεσα σε δύο σπονδύλους. Εξάγεται μια μικρή ποσότητα εγκεφαλονωτιαίου υγρού για εργαστηριακή εξέταση

Από τη στιγμή που η βελόνα βρίσκεται στη θέση της μετριέται η πίεση του υγρού, λαμβάνεται ένα μικρό ποσό υγρού και η πίεση ξαναμετριέται. Αν χορηγηθεί με ένεση κάποιο φάρμακο ή ουσία, ο όγκος του θα εξισώσει τον όγκο του υγρού που τραβήχτηκε. Η διαδικασία παίρνει συνήθως 30 λεπτά, αν απλά ληφθεί εγκεφαλονωτιαίο υγρό, αλλά μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος. Μετά τη διαδικασία η περιοχή της παρακέντησης καλύπτεται με έναν επίδεσμο.

Μπορεί να νιώθετε ένα αίσθημα πίεσης κατά τη διάρκεια της τεχνικής. Έπειτα μπορεί να έχετε κεφαλαλγία λόγω της ελάττωσης της πίεσης του εγκεφαλονωτιαίου υγρού, ειδικά αν υπάρχει σημαντική διαρροή υγρού στους ιστούς. Πρέπει να μείνετε σε ύπτια θέση που εξαλείφει συνήθως την κεφαλαλγία, η οποία υποχωρεί, καθώς η πίεση επιστρέφει στο φυσιολογικό της, σε λίγες ημέρες.

Χρήσεις

Ένα δείγμα εγκεφαλονωτιαίου υγρού μπορεί να βοηθήσει στη διάγνωση διαφόρων νόσων. Αυτές είναι η σκλήρυνση κατά πλάκας, το σύνδρομο Reye, το σύνδρομο Guillain Barre, λοιμώξεις του κεντρικού νευρικού συστήματος, συγκεκριμένα είδη όγκων και η υπαραχνοειδής αιμορραγία. Ένα δείγμα εγκεφαλονωτιαίου υγρού μπορεί να εξεταστεί για πρωτείνες, σάκχαρο, ερυθρά και λευκά αιμοσφαίρια και καρκινικά (κακοήθη) κύτταρα. Το υγρό μπορεί επίσης να καλλιεργηθεί για την ταυτοποίηση βακτηρίων και ιών.

Η οσφυονωτιαία παρακέντηση μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη χορήγηση σκιαγραφικών ή ραδιενεργών ουσιών μέσα στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό, όταν χρειάζεται να γίνουν διαγνωστικές απεικονιστικές εξετάσεις της ροής του υγρού, μία εξέταση που καλείται μυελογραφία. Περιστασιακά η οσφυονωτιαία παρακέντηση χρησιμοποιείται για τη χορήγηση φαρμάκων, όπως αντιβιοτικών και χημειοθεραπευτικών.

Κίνδυνοι

Η οσφυονωτιαία παρακέντηση συνοδεύεται από κάποιους κινδύνους, παρόλο που τώρα είναι λιγότεροι από όσο ήταν κάποτε. Λαμβάνετε μεγαλύτερη μέριμνα για την αποφυγή των λοιμώξεων και η τεχνική εφαρμόζεται πιο επιλεκτικά. Η διαθεσιμότητα βελτιωμένων απεικονιστικών τεχνικών έχει ελαττώσει την ανάγκη για οσφυονωτιαία παρακέντηση σε πολλές περιπτώσεις.

Βρίσκεστε σε αυξημένο κίνδυνο, αν έχετε διαταραχές πηκτικότητας ή αυξημένη πίεση εγκεφαλονωτιαίου υγρού, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συμπίεση του εγκεφαλικού στελέχους μετά τη λήψη ενός δείγματος εγκεφαλονωτιαίου υγρού.

Δείτε επίσης