Στόμα που καίει (Burning Mouth Syndrome)

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος

To στόμα που καίει αποτελεί μια παθολογική κατάσταση που χαρακτηρίζεται από επίμονο καύσος του βλεννογόνου του στόματος.

Διακρίνουμε τρεις κύριες μορφές του παθολογικού αυτού συνδρόμου:

burning5555mouth
  • Τύπος 1: Οι ασθενείς δεν έχουν συμπτώματα μετά την αφύπνιση, αλλά επιδεινώνονται κατά την διάρκεια της ημέρας. Παρουσιάζουν μεταβλητότητα νυχτερινών συμπτωμάτων.
  • Τύπος 2: Οι ασθενείς έχουν συνεχή συμπτώματα κατά την διάρκεια της ημέρας, αλλά είναι συχνά ασυμπτωματικοί κατά τη νύχτα.
  • Τύπος 3: Οι ασθενείς έχουν διαλείποντα συμπτώματα και ημέρες ελεύθερες συμπτωμάτων.

Τα συμπτώματα

Οι γυναίκες είναι 3-7 φορές περισσότερες πιθανότητες από τους άνδρες της ίδιας ηλικίας να προσβληθούν από το παθολογικό αυτό σύνδρομο.

Κλασικά, τα τρία κύρια συμπτώματα που σχετίζονται με το σύνδρομο είναι πόνος, δυσγευσία και ξηροστομία, χωρίς όμως να εμφανίζονται απαραίτητα και τα τρία αυτά συμπτώματα.

Πόνος. Ο πόνος είναι συνήθως το κύριο σύμπτωμα. Ο πόνος περιγράφεται ως κάψιμο, ζεμάτισμα, μυρμήγκιασμα, μούδιασμα. Εντοπίζεται κυρίως στην γλώσσα.  Ο πόνος μπορεί να είναι ήπιος ή σοβαρός. Ζεστά, όξινα ή πικάντικα φαγητά συχνά επιδεινώνουν τον πόνο.

Δυσγευσία. Δυσγευσία εμφανίζεται σε ποσοστό έως 70% των περιπτώσεων και μπορεί να λάβει την αίσθηση επίμονης γεύσης στο στόμα ή αλλαγής της αντίληψης της γεύσης. Μπορεί να υπάρχει πικρή, μεταλλική γεύση, μειωμένη ή αυξημένη αίσθηση γλυκού ή ξινού.

Ξηροστομία. Ξηροστομία εμφανίζεται σε ποσοστό έως 64% των ασθενών.

Αιτίες

Το σύνδρομο του στόματος που καείι μπορεί να είναι ιδιοπαθές ή να οφείλεται σε υποκείμενα παθολογικά αίτια ή παράγοντες όπως ορμονικές διαταραχές, διαβήτη, αναιμία, έλλειψη βιταμινών, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, κατανάλωση αλκοόλ, κάπνισμα, χρήση των οδοντικών προσθέσεων, νευρολογικές διαταραχές, διαταραχές του συνδετικού ιστού, άγχος, φάρμακα, λοιμογόνα αίτια (π.χ. κάντιντα).

Η παθολογική διερεύνηση των διαταραχών της γεύσης γίνεται με ειδικές εξετάσεις ενώ η θεραπεία διαφοροποιείται ανάλογα με την αιτία.

anastasia_mosxovaki1-12Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw

Δείτε επίσης