H ερωτική έλξη αναπτύσσεται σταδιακά

Μπορεί ο έρωτας με την πρώτη ματιά να υπάρχει αλλά Αμερικανοί ψυχολόγοι λένε ότι η ερωτική έλξη δημιουργείται σταδιακά, καθώς μόνο ο χρόνος επιτρέπει να αναδειχθούν τα εσωτερικά χαρίσματα κάθε ατόμου.

MaleA555ttractionDateΣύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychological Science, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τέξας διαπίστωσαν ότι η αντίληψη για την ομορφιά του συντρόφου μεταβάλλεται καθώς τα άτομα γνωρίζονται καλύτερα, πριν συνάψουν ερωτική σχέση.

«Στη διάρκεια του χρόνου, παράγοντες όπως η συμβατότητα μπορεί να κάνει το άτομο πιο ελκυστικό με τρόπους που επισκιάζουν τα εξωτερικά χαρακτηριστικά, όπως είναι η φυσική ομορφιά. Ή το άτομο μπορεί να γίνει πιο ελκυστικό στα μάτια του συντρόφου, δυνάμει άλλων παραγόντων», λέει η επικεφαλής της μελέτης Λούσι Χαντ.

Αυτή η θεωρία μπορεί να εξηγεί, ως ένα σημείο, το γιατί τα άτομα που συνάπτουν γρήγορα ερωτική σχέση είναι σε παρόμοιο επίπεδο ελκυστικότητας, σε σχέση με αυτούς που γίνονται ζευγάρι αφού έχει προηγηθεί μια φιλική σχέση μεταξύ τους.

Ο χρόνος αλλάζει την αντίληψη της ομορφιάς;

Οι επιστήμονες μελέτησαν στοιχεία που αφορούσαν 167 ζευγάρια. Τα 100 ζευγάρια ήταν έγγαμα και τα υπόλοιπα είχαν σχέση. Μερικά ήταν μαζί μόλις τρεις μήνες, ενώ άλλα ήταν μαζί μέχρι 53 χρόνια.

Οι ψυχολόγοι βιντεοσκόπησαν τα ζευγάρια καθώς μιλούσαν για την σχέση τους. Εκπαιδευμένοι αναλυτές βαθμολόγησαν την φυσική ελκυστικότητα κάθε μέλους του ζευγαριού.

Όσο περισσότερο καιρό γνωρίζονταν τα άτομα πριν συνάψουν σχέση, τόσο λιγότερο πιθανό ήταν να ταιριάζουν ως προς την εμφάνιση τους και το επίπεδο ελκυστικότητας. Τα ζευγάρια που ήταν φίλοι πριν γίνουν εραστές ήταν επίσης λιγότερο πιθανό να ταιριάζουν εμφανισιακά.

«Είναι τεκμηριωμένο ότι οι άνθρωποι τείνουν να βγαίνουν με άτομα που έχουν παρόμοια συμπεριφορά, ψυχολογία και εμφάνιση. Ωστόσο, η μελέτη μας αποδεικνύει πως όταν κάποιος έχει χρόνο να αλληλεπιδράσει με τον άλλον, έχει την ευκαιρία να διαμορφώσει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα από την πρώτη εντύπωση», λέει η Χαντ.

Δείτε επίσης