Η χαμηλή τεστοστερόνη συνδέεται με την κατάθλιψη

Οι άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη έχουν αυξημένο κίνδυνο για κατάθλιψη, λένε ερευνητές του Πανεπιστημίου George Washington σε μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Sexual Medicine.

Οι ερευνητές εξέτασαν ιατρικά αρχεία 200 ανδρών, ηλικίας κατά μέσο όρο 48 ετών. Όλοι οι άνδρες είχαν εξεταστεί από ενδοκρινολόγο μετά από αιματολογικές εξετάσεις που είχαν δείξει ότι είχαν οριακά χαμηλή τεστοστερόνη (μεταξύ 200 και 350 ng/dL).

testost5555eroneΜελέτησαν επίσης δημογραφικά στοιχεία, το γενικότερο ιατρικό ιστορικό του δείγματος, τη χρήση φαρμάκων και τυχόν συμπτώματα υπογοναδισμού. Εξέτασαν επίσης αν οι άνδρες είχαν διαγνωστεί με κατάθλιψη και αν έπαιρναν αντικαταθλιπτικά φάρμακα.

Από τα στοιχεία διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες είχαν υψηλά ποσοστά παχυσαρκίας και χαμηλά ποσοστά σωματικής δραστηριότητας, συγκριτικά με τον γενικό πληθυσμό. Υπέφεραν επίσης από στυτική δυσλειτουργία, μειωμένη λίμπιντο, λιγότερες πρωινές στύσεις, χαμηλή ενεργητικότητα και διαταραχές ύπνου.

Τα ποσοστά κατάθλιψης ήταν 62% στα άτομα 20-30 ετών, 65% στα άτομα 40-50 ετών, 51% στους άνδρες άνω των 50-60 ετών και 45% σε όσους ήταν 60 ετών και άνω.

Το 56% των ανδρών με χαμηλή τεστοστερόνη είχε συμπτώματα κατάθλιψης ενώ το 25% έπαιρνε αντικαταθλιπτικά χάπια.

Ψυχολογία

«Σε μια εποχή που όλο και περισσότεροι άνδρες ελέγχονται για χαμηλή τεστοστερόνη, γνωρίζουμε ελάχιστα για το πώς αυτή επηρεάζει την ψυχολογία των ανδρών. Αν και το ζήτημα πρέπει να μελετηθεί σε βάθος, καλό είναι να γνωρίζουν οι γιατροί ότι πίσω από τα υψηλά ποσοστά κατάθλιψης στον ανδρικό πληθυσμό ίσως κρύβονται τα οριακά χαμηλά επίπεδα της τεστοστερόνης στο σώμα τους», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Μάικλ Ιργουινγκ.

Να σημειωθεί ότι στο παρελθόν και άλλες μελέτες έχουν συνδέσει την οριακά χαμηλή τεστοστερόνη με την κακή ψυχολογία των ανδρών.

Η τεστοστερόνη παράγεται κυρίως από τους όρχεις και συντελεί στην παραγωγή του σπέρματος, επηρεάζει τη σεξουαλική διάθεση, τη μυική μάζα και δύναμη, την οστική πυκνότητα και τα εξωτερικά χαρακτηριστικά του φύλου. Οι άνδρες με μη επαρκή παραγωγή τεστοστερόνης συχνά διαγιγνώσκονται με υπογοναδισμό.

Δείτε περισσότερα για τις παρενέργειες της χαμηλής τεστοστερόνης εδώ.

Δείτε επίσης