Τι είναι η συριγγομυελία

H συριγγομυελία είναι ένας όρος που αναφέρεται σε μία διαταραχή όπου μια κύστη ή κοιλότητα (ονομάζεται συρίγγιο) σχηματίζεται μέσα στον νωτιαίο μυελό.

Στη συριγγομυελία σχηματίζεται μία κοιλότητα γεμάτη υγρό μέσα στο νωτιαίο μυελό, συνήθως στην περιοχή του τραχήλου. Η κοιλότητα μπορεί σταδιακά να επεκτείνεται κατά μήκος του νωτιαίου μυελού.

syrigiomyelis55ssΗ πίεση από την κοιλότητα μπορεί να καταστρέψει το μυελό προκαλώντας πλήθος σημείων και συμπτωμάτων. Αρχικά, μπορεί να ελαττωθεί η αισθητικότητα του θερμού ή της αδράς αφής, ακολουθούμενη από μυϊκή αδυναμία.

Η συριγγομυελία μπορεί να προκύψει από τραύμα του νωτιαίου μυελού, όγκο ή γενετική βλάβη που πυροδοτούν τη νόσο κατά την εφηβεία ή την πρώιμη ενήλικη ζωή.

Συμπτώματα και διάγνωση

Η νευρολογική εξέταση μπορεί να αποκαλύψει απώλεια της αισθητικότητας ή της κινητικότητας.

Οι εξετάσεις για τον προσδιορισμό της σοβαρότητας και της εντόπισης της κοιλότητας μπορεί να είναι αξονική τομογραφία (CT), μυελογραφία ή μαγνητική τομογραφία (MRI).

Σημεία και συμπτώματα

  • Σταδιακή απώλεια της αισθητικότητας στον αυχένα, στους ώμους και στους βραχίονες.
  • Αδυναμία των χεριών ή των ποδιών.

Πόσο σοβαρή είναι η συριγγομυελία; Συνήθως η εξέλιξη των σημείων και των συμπτωμάτων είναι βραδεία, αλλά, αν παραμείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκύψει σοβαρή αναπηρία.

Θεραπεία

Η χειρουργική θεραπεία για την παροχέτευση της κοιλότητας και την αποσυμπίεση του νωτιαίου μυελού αναχαιτίζει συνήθως την εξέλιξη της διαταραχής.

Περίπου στα μισά από τα άτομα με συριγγομυελία επιτυγχάνεται σημαντική βελτίωση μετά την επέμβαση.

Δείτε επίσης