Δυο ποτήρια κρασί την ημέρα αυξάνουν την αρτηριακή πίεση στις γυναίκες

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει την πίεση των ανδρών αλλά τα αποτελέσματα για τις γυναίκες ήταν μεικτά.

Τώρα, μια μελέτη από Αυστραλούς επιστήμονες δείχνει ότι δύο ποτήρια κρασί την ημέρα αυξάνουν την αρτηριακή πίεση στις γυναίκες. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Hypertension.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας στο Περθ παρακολούθησαν 24 γυναίκες ηλικίας 24-29 ετών και την επίπτωση διαφόρων ποσοτήτων αλκοόλ στην αρτηριακή πίεση του αίματος τους.

wo555man2Η μελέτη κράτησε τρεις μήνες. Τον πρώτο μήνα οι γυναίκες μπορούσαν να πιουν ποσότητα κόκκινο κρασιού υψηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ 2-3 ποτήρια κάθε βράδυ και τις επτά ημέρες της εβδομάδας. Τον δεύτερο μήνα έπιναν την ίδια ποσότητα του κρασιού κάθε βράδυ αλλά με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Και τον τρίτο μήνα, έπιναν τον ίδιο αριθμό ποτών κόκκινου κρασιού χωρίς αλκοόλ.

Στο τέλος κάθε μήνα, μετριόταν η αρτηριακή πίεση κάθε μισή ώρα, όλο το 24ωρο. Οι γυναίκες έδωσαν επίσης πληροφορίες για τη διατροφή τους και τη σωματική δραστηριότητα και έδωσαν δείγματα αίματος για να επιβεβαιωθεί αν είχαν συμμορφωθεί ως προς την κατανάλωση αλκοόλ βάσει των οδηγιών της μελέτης.

1-2  mm Hg αύξηση στην πίεση

Πριν την έναρξη της μελέτης, οι γυναίκες είχαν κατά μέσο όρο συστολική πίεση 110 mm Hg και διαστολική πίεση 69 mm Hg.

Καταναλώνοντας κόκκινο κρασί με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, η συστολική πίεση ήταν 2 mm Hg υψηλότερη και η διαστολική πίεση ήταν 1,2 mm Hg υψηλότερη. Το ενδιαφέρον ήταν πως η αρτηριακή πίεση ήταν ίδια κατά τη διάρκεια του μήνα που έπιναν κόκκινο κρασί με λίγο αλκοόλ και του μήνα που ήπιαν κόκκινο κρασί χωρίς αλκοόλ. Οι διαφορές στην αρτηριακή πίεση ήταν πιο εμφανείς κατά τη διάρκεια της ημέρας παρά του ύπνου.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι υγιείς προεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που πίνουν 2-3 ποτήρια κόκκινο κρασί την ημέρα έχουν αυξημένη αρτηριακή πίεση. Δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο όταν η ποσότητα του αλκοόλ είναι μικρή.

Δείτε επίσης