Εσωτερική αιμορραγία (από κοιλότητες του σώματος)

 

Η αιμορραγία από κοιλότητες του σώματος μπορεί να προέρχεται από εσωτερική κάκωση ή νόσο.

Φαινομενικά επιφανειακά τραύματα μπορεί να συνοδεύονται από εσωτερική αιμορραγία. Για παράδειγμα, ένα χτύπημα στο κεφάλι που προκαλεί ήπια αιμορραγία πάνω ή κάτω από το δέρμα μπορεί να οδηγήσει σε πολύ πιο επικίνδυνη εσωτερική αιμορραγία.

Σε μερικές περιπτώσεις η εσωτερική κάκωση μπορεί να μην προκαλέσει καθόλου συμπτώματα εξωτερικής αιμορραγίας. Σε άλλες το άτομο μπορεί να κάνει έμετο που να περιέχει αίμα (αιματέμεση) ή να αιμορραγεί από τη μύτη ή από το στόμα.

Αν το άτομο έχει υποστεί μία κάκωση, όπως κατά τη διάρκεια μιας πτώσης, ενός αυτοκινητιστικού ατυχήματος ή κάποιου άλλου βίαιου γεγονότος, μπορεί να αιμορραγεί εσωτερικά.

Εμετός με αίμα (αιματέμεση)

Η αιματέμεση μπορεί να παρουσιαστεί ως αποτέλεσμα κάκωσης ή νόσου του λαιμού, του οισοφάγου, του στομάχου ή του αρχικού τμήματος του λεπτού εντέρου (δωδεκαδάκτυλου). Καλέστε επειγόντως βοήθεια. Ενώ περιμένετε τις πρώτες βοήθειες, ξαπλώστε το άτομο ανάσκελα με τα πόδια ανασηκωμένα, αν είναι δυνατόν. Το άτομο δεν πρέπει να δοκιμάσει να φάει ή να πιει τίποτα, ακόμα κι αν παραπονιέται ότι διψάει. Το φαγητό ή τα υγρά επιδεινώνουν το πρόβλημα.

Βήχας με αίμα (αιμόπτυση)

Όταν ένα άτομο έχει αιμόπτυση, η πηγή του αίματος είναι συνήθως οι πνεύμονες ή η τραχεία. Το αίμα που εμφανίζεται είναι συνήθως αφρώδες, με ζωηρό κόκκινο χρώμα. Μερικές πιθανές αιτίες είναι μόλυνση των βρόγχων ή των πνευμόνων, θρόμβωση αίματος στα πνευμόνια, κάκωση του θώρακα ή καρκίνος του πνεύμονα.

Αιμορραγία από το έντερο

Η αιμορραγία από το έντερο μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφόρων προβλημάτων. Οι αιμορροΐδες μπορούν να προκαλέσουν αποβολή αίματος ζωηρού κόκκινου χρώματος στη λεκάνη ή στο χαρτί τουαλέτας. Τα μαύρα ή τα βυσσινόχροα κόπρανα ή το αίμα ζωηρού κόκκινου χρώματος στα κόπρανα μπορεί να υποδηλώνουν την παρουσία σημαντικής αιμορραγίας στη γαστρεντερική οδό. Αν παρατηρήσετε αιμορραγία άγνωστης αιτίας από το ορθό, συμβουλευθείτε το γιατρό σας. Αν παρουσιαστεί μέτρια έως μεγάλη αιμορραγία από το έντερο, ζητήστε επειγόντως βοήθεια.

Αιμορραγία κόλπου

Η κολπική αιμορραγία αποτελεί φυσιολογικό μέρος της εμμήνου ρύσεως. Όμως η αιμορραγία από τον κόλπο μπορεί να σηματοδοτεί επίσης ένα ευρύ φάσμα γυναικολογικών και άλλων ιατρικών προβλημάτων. Επισκεφθείτε το γιατρό σας αμέσως, αν είστε έγκυος και παρατηρήσετε κολπική αιμορραγία.

Αίμα στα ούρα (αιματουρία)

Η αιματουρία μπορεί να είναι τρομακτική, γιατί μοιάζει σαν να αιμορραγείτε πολύ περισσότερο απ’ ό,τι στην πραγματικότητα. Μία σχετικά μικρή ποσότητα αίματος ζωηρού κόκκινου χρώματος στην τουαλέτα μπορεί να κάνει τη λεκάνη να φαίνεται γεμάτη αίμα. Εντούτοις, πιθανότατα έχετε χάσει σχετικά λίγο αίμα. Επισκεφθείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό, για να καθορίσει την αιτία.

 

Αιμορραγία μύτης (ρινορραγία)

Η ρινορραγία είναι μία συνήθης κατάσταση που συμβαίνει, όταν ξαφνικά αιμορραγεί το ένα ρουθούνι. Μπορεί να οφείλεται σε τραύμα, στην εισπνοή ξηρού αέρα, σε αλλεργίες, αλλά μπορεί να μην υπάρχει κάποιος εμφανής λόγος.

Οι περισσότερες ρινορραγίες προέρχονται από το διάφραγμα, το χόνδρο που διαχωρίζει τις ρινικές κόγχες και καλύπτεται με ευαίσθητα αιμοφόρα αγγεία. Αυτή η μορφή ρινορραγίας δεν είναι σοβαρή και είναι εύκολο να σταματήσει. Σε μερικά άτομα οι ρινορραγίες μπορεί να αρχίζουν από βαθύτερα στη μύτη. Οι ρινορραγίες αυτές, οι οποίες είναι λιγότερο συνήθεις, είναι τις περισσότερες φορές και δυσκολότερο να σταματήσουν. Για να σταματήσετε τη ροή του αίματος:

  1. Καθίστε ή σταθείτε όρθιοι. Η όρθια στάση μειώνει τη ροή του αίματος στις φλέβες της μύτης. Μη γείρετε το κεφάλι σας προς τα πίσω και μη βάλετε τίποτα στη μύτη σας.
  2. Πιάστε τη μύτη σας με τον αντίχειρα και το δείκτη σας και αναπνέετε από το στόμα. Κάντε το αυτό επί 5 με 10 λεπτά. Αυτό θα πρέπει να σταματήσει τη ροή του αίματος.
  3. Αν κατορθώσετε να σταματήσετε τη ροή του αίματος, δε χρειάζεται να δείτε γιατρό. Αν όμως αποδειχτεί ότι η αιμορραγία δε σταματάει, ζητήστε επειγόντως βοήθεια.

Δείτε επίσης