Το υψηλό “ζάχαρο” βλάπτει τον εγκέφαλο, έστω και ρυθμισμένο

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Neurology δείχνει ότι τα άτομα που έχουν υψηλό “ζάχαρο” εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για άνοια, ανεξάρτητα από το αν αυτό είναι ρυθμισμένο.

Η μελέτη έγινε από ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ με επικεφαλής την Βέρα Νόβακ, καθηγήτρια Νευρολογίας.

webmd_rm_ph555555555da_canΟι ερευνητές παρακολούθησαν 65 άτομα, ηλικίας 57-75 ετών για δύο χρόνια. Τα 35 άτομα έπασχαν από διαβήτη τύπου 2. Στην αρχή και στο τέλος της μελέτης, οι εθελοντές συμπλήρωσαν τεστ αξιολόγησης νοητικών ικανοτήτων και υποβλήθηκαν σε μαγνητικές τομογραφίες εγκεφάλου για να εξεταστεί ο όγκος του και η ροή αίματος σε αυτόν. Υποβλήθηκαν επίσης σε αιματολογικές εξετάσεις, για να καταγραφούν τα επίπεδα σακχάρου και διάφοροι δείκτες φλεγμονής στο σώμα τους.

Μετά από δύο χρόνια, οι επιδόσεις των διαβητικών ασθενών επιδεινώθηκαν, ανεξάρτητα από το πόσο καλά ρύθμιζαν το “ζάχαρο” του αίματος. Αυτό ήταν και το πιο ανησυχητικό εύρημα της μελέτης, κατά την Νόβακ. Πιο συγκεκριμένα, οι διαβητικοί είχαν κατά 12% χαμηλότερες επιδόσεις στα τεστ μνήμης και σκέψης σε σύγκριση με τις επιδόσεις που είχαν στην αρχή της μελέτης. Στην ομάδα των μη διαβητικών δεν παρατηρήθηκαν δυσμενείς αλλαγές.

«Η ρύθμιση του σακχάρου δεν αναχαιτίζει τη νοητική εκφύλιση που σχετίζεται με τον σακχαρώδη διαβήτη», συμπλήρωσε η Νόβακ. «Χρειαζόμαστε φάρμακα που θα βελτιώνουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων και άρα τη νόηση και τις εγκεφαλικές λειτουργίες των ασθενών».

Τα αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα προκαλούν φθορές στα αγγεία, καθιστώντας τα λιγότερο ελαστικά και επομένως μειώνοντας την ικανότητά τους να ανταποκρίνονται στις ανάγκες για ροή αίματος και οξυγόνου στον εγκέφαλο.

Σημαντική η πρόληψη

Κάθε τι που κάνουμε, από το να κουνήσουμε ένα δάκτυλο έως το να σκεφτούμε, χρειάζεται αύξηση στην παροχή αίματος σε συγκεκριμένο κάθε φορά τμήμα του εγκεφάλου. Όταν, λοιπόν, ο διαβήτης μειώνει την αγγειοδιασταλτική ικανότητα, ο εγκέφαλος έχει λιγότερους πόρους διαθέσιμους για να επιτελέσει τις λειτουργίες του.

Καθώς η μελέτη δείχνει γιατί οι πάσχοντες από διαβήτη διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν άνοια, έστω και με ρυθμισμένο ¨ζάχαρο”, είναι πολύ σημαντική η πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.

Δείτε επίσης