Ο χυμός γκρέιπφρουτ προστατεύει την καρδιά – κάνει πιο ελαστικές τις αρτηρίες

Είναι γνωστό ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα προστατεύει την καρδιά.

Τώρα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Journal of Clinical Nutrition βρήκε ότι τα άτομα που καταναλώνουν ένα ποτήρι χυμό γκρέιπφρουτ κάθε ημέρα διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για καρδιοπάθεια. Η μελέτη έγινε από Γάλλους ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωργικής Έρευνας.

grapefr555uit14Μια ομάδα συστατικών που υπάρχουν στο φρούτο, οι φλαβονόνες, κάνουν τις αρτηρίες πιο ελαστικές, με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η κυκλοφορία του αίματος, βρήκαν οι επιστήμονες. Η καλύτερη κυκλοφορία του αίματος ωφελεί την καρδιά.

Η μελέτη, διάρκειας έξι μηνών, βασίστηκε σε 48 υγιείς γυναίκες ηλικίας 50-65 ετών, οι οποίες βρίσκονταν σε εμμηνόπαυση. Σ’ αυτήν την ηλικία, οι γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιοπάθεια.

Ελαστικές αρτηρίες

Οι γυναίκες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων έπινε καθημερινά 340 ml χυμό γκρέιπφρουτ πλούσιο σε φλαβονόνες και η άλλη έπινε ένα παρόμοιο ρόφημα από το οποίο είχαν αφαιρεθεί οι φλαβονόνες. Ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα, οι ομάδες άλλαξαν ροφήματα.

Μετά από έξι μήνες, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η καθημερινή κατανάλωση του χυμού γκρέιπφρουτ με τις φλαβονόνες βελτίωνε αισθητά την υγεία των αιμοφόρων αγγείων των γυναικών. Αυτό έδειξε μία εξέταση που λέγεται ενδοθηλιοεξαρτώμενη αγγειοδιαστολή (flow-mediated dilation) και ελέγχει πόσο εύκαμπτα είναι τα τοιχώματα των αρτηριών.

Το αποτέλεσμα περιορίζεται στα υγιή άτομα. Όσοι πάσχουν ήδη από καρδιοπάθεια και παίρνουν φάρμακα δεν πρέπει να αρχίσουν την κατανάλωση χυμού γκρέιπφρουτ πριν ρωτήσουν το γιατρό τους, καθώς το φρούτο αυτό αλληλεπιδρά με τουλάχιστον 85 φάρμακα.

Κάτι άλλο που έχει ενδιαφέρον είναι ότι ορισμένα εσπεριδοειδή όπως είναι το πορτοκάλι και το γκρέιπφρουτ περιέχουν ψωραλένια, ουσίες που κάνουν το δέρμα πιο ευαίσθητο στον ήλιο και αυξάνουν τον κίνδυνο για μελάνωμα.

Να σημειωθεί ότι η μελέτη χρηματοδοτήθηκε, εν μέρει, από παραγωγούς γκρειπφρουτ.

Δείτε επίσης