Το ουρικό οξύ μειώνει τις επιπλοκές του εγκεφαλικού στις γυναίκες

Ισπανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Stroke κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες που έχουν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο έχουν καλύτερη πιθανότητα ανάρρωσης, χωρίς αναπηρία, αν μαζί με την τα φάρμακα θρομβόλυσης, λάβουν και ουρικό οξύ.

Το ουρικό οξύ, είναι μια φυσική ουσία που παράγει το ανθρώπινο σώμα αλλά είναι κυρίως γνωστό για τις παρενέργειές του. Όταν τα επίπεδα του ουρικού οξέος αυξάνονται στο αίμα, συμβάλλει στη δημιουργία πέτρας στα νεφρά και στην εκδήλωσης ουρικής αρθρίτιδας.

Stroke-in-Women-Caus555x395Το ουρικό οξύ παράγεται όταν ο οργανισμός αποδομεί τις πουρίνες, ουσίες που υπάρχουν στο σώμα και σε τροφές όπως είναι το  κρέας, τα μανιτάρια και τα θαλασσινά.

Αλλά το ουρικό οξύ είναι ταυτόχρονα μια πολύ σημαντική αντιοξειδωτική ουσία του σώματος, η οποία βοηθά στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών.

Ερευνητές του Νοσοκομείου της Βαρκελώνης, με επικεφαλής τον Ανχελ Χαμορο, μελετούν χρόνια τώρα τις επιδράσεις του ουρικού οξέος. Στο παρελθόν είχαν προκύψει στοιχεία που δείχνουν ότι αν χορηγηθεί μαζί με φάρμακα που διαλύουν του θρόμβους μπορεί να περιορίσει τη βλάβη που προκαλεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα νεότερα στοιχεία από την ισπανική μελέτη δείχνουν ότι αυτό ισχύει, αλλά αφορά κυρίως τις γυναίκες και όχι τους άνδρες.

Πειραματική θεραπεία

Από τις 400 γυναίκες που είχαν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο και είχαν λάβει ουρικό οξύ μαζί με τα αντιθρομβωτικά φάρμακα, το 42% δεν είχε σημαντικές αναπηρίες τρεις μήνες μετά, εν αντιθέσει με το 29% των γυναικών που υποβλήθηκαν μόνο σε θρομβόλυση.

Στους άνδρες τα ποσοστά ήταν 36% χωρίς αναπηρίες, τρεις μήνες μετά, έναντι 34% εκείνων που υποβλήθηκαν στο σύνηθες θεραπευτικό πρωτόκολλο.

Να σημειωθεί ότι το ουρικό οξύ για να είναι αποτελεσματικό, θα πρέπει να χορηγείται μαζί με την θρομβόλυση, δηλαδή εντός 4,5 ωρών από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι γυναίκες αποκομίζουν όφελος επειδή έχουν χαμηλότερα επίπεδα ουρικού οξέος. Κι αυτό διότι τα οιστρογόνα βοηθούν τους νεφρούς να αποβάλλουν το ουρικό οξύ από το αίμα. Το πως το ουρικό οξύ βοηθά είναι ακόμα άγνωστο.

Σχολιάζοντας την μελέτη, ο εκπρόσωπος Τύπου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας Λάρι Γκολντστέιν ανέφερε ότι «το ουρικό οξύ είναι μια πειραματική θεραπεία για τα εγκεφαλικά επεισόδια και χρειάζονται μεγαλύτερες μελέτες για να διαπιστωθούν τα αποτελέσματά του».

Δείτε επίσης