Δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας

Πολλά προβλήματα ακοής οφείλονται σε δυσλειτουργίες της ευσταχιανής σάλπιγγας.

Η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι ένας σωλήνας μέσω του οποίου το μέσο αυτί συγκοινωνεί με τον ρινοφάρυγγα. Έχει δύο στόμια, από τα οποία το ένα συγκοινωνεί με το φάρυγγα και το δεύτερο με το μέσο αυτί. Κύριος ρόλος της είναι η προστασία του τυμπάνου. Το όνομά της το πήρε από τον Ιταλό γιατρό Ευστάχιο, ο οποίος την ανακάλυψε κατά τον 16ο αιώνα.

eustaxianh salpigga5Η ευσταχιανή σάλπιγγα έχει πολλούς ρόλους. Όταν καταπίνετε ή χασμουριέστε, ανοίγει για λίγο, για να εξισορροπήσει την πίεση στο αφτί με την εξωτερική πίεση του αέρα. Επίσης, στραγγίζει το μέσο αυτί από υγρά.

Τον περισσότερο καιρό η ευσταχιανή σάλπιγγα παραμένει κλειστή, για να εμποδίσει τις διάφορες εκκρίσεις να εισέλθουν στο μέσο αυτί. Όταν η ευσταχιανή σάλπιγγα δυσλειτουργεί, δεν ανοίγει ή δεν κλείνει σωστά ή εμποδίζεται από κάτι και έτσι δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά.

Σημεία και συμπτώματα

  • Βουλωμένο αφτί.
  • Αίσθηση πληρότητας ή πίεσης στο αφτί.
  • Θόρυβος, καθώς ξεβουλώνει το αφτί.
  • Έκπτωση της ακοής.

Η δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα με τη ρύθμιση της πίεσης στο αφτί και με τον καθαρισμό του μέσου ωτός από εκκρίσεις. Μπορεί να προκαλέσει παθήσεις, όπως μέση ωτίτιδα και χολοστεάτωμα, μια μη καρκινική κύστη ή συλλογή δερματικών κυττάρων που συνήθως βρίσκονται στο κόκαλο πίσω από το αφτί σας (μαστοειδή απόφυση) ή στο μέσο ους σας.

Αυτού του είδους η δυσλειτουργία έχει πολλά πιθανά αίτια. Αυτά είναι:

  • Καταστροφή του χόνδρου γύρω από την ευσταχιανή σάλπιγγα, που εμποδίζει την ευσταχιανή σάλπιγγα να ανοίξει.
  • Απόφραξη της ευσταχιανής σάλπιγγας από μικρούς πολύποδες.
  • Οίδημα εξαιτίας φλεγμονής, λοίμωξης ή αλλεργιών.
  • Αδυναμία της σάλπιγγας να ανοίξει εξαιτίας συγγενούς διαμαρτίας (λυκόστομα).

Διάγνωση

Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει μία από τις διαθέσιμες εξετάσεις, για να εξακριβώσει αν έχετε κάποια δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας και το αίτιο που την προκαλεί. Για παράδειγμα, μπορεί να σας ζητήσει να εκπνεύσετε απαλά, ενώ κρατάτε τα ρουθούνια και το στόμα σας κλειστά. Ενώ το κάνετε αυτό, ο γιατρός σας θα παρατηρεί το αφτί σας με ένα ωτοσκόπιο, για να δει αν αντιδρά φυσιολογικά στην αλλαγή της πίεσης.

Μία εξέταση που ονομάζεται τυμπανομετρία μετράει την αντίδραση του τύμπανου στη θετική, στην ουδέτερη και στην αρνητική πίεση του αέρα. Χρησιμοποιείται ένα ειδικό όργανο, για να σφραγίσει τον ακουστικό πόρο και να ασκήσει ήχο και πίεση. Το όργανο μετράει την ποσότητα του ήχου που απορροφάται και εξακριβώνει αν η ευσταχιανή σάλπιγγα παρέχει επαρκή εξαερισμό, για να επιτρέψει στο τύμπανο να δονείται σωστά.

Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να εξετάσει το ρινικό άνοιγμα της ευσταχιανής σάλπιγγας χρησιμοποιώντας ένα ενδοσκόπιο, ένα λεπτό εύκαμπτο σωλήνα οπτικής ίνας με φως, που το εισάγει μέσα από τη μύτη σας.

Θεραπεία

Η θεραπεία για τη δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας ποικίλλει ανάλογα με την περίπτωση. Μπορεί να γίνει με αποσυμφορητικά φάρμακα ή σε σπάνιες περιπτώσεις με εγχείρηση για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Δείτε επίσης