Έλκος και μόλυνση του κερατοειδούς

Το έλκος του κερατοειδούς είναι μία ανοιχτή πληγή πάνω στον κερατοειδή χιτώνα.

Το έλκος μπορεί να προκληθεί εξαιτίας μόλυνσης από έναν ιό, βακτήριο ή μύκητα ή πιο συχνά από μία αμυχή που μολύνεται.

312b5548-600b4eed37a8Οι ιογενείς μολύνσεις προκαλούνται συνήθως από τον απλό ιό του έρπητα. Προβλήματα στο βλέφαρο, όπως εντρόπιο ή βλεφαρίτιδα μπορούν επίσης να προκαλέσουν έλκος. Η προς τα έξω θέση των βλεφάρων, όπως συμβαίνει στη νόσο του Grave ή στο εκτρόπιο, μπορεί να εκθέσει τον κερατοειδή, έτσι ώστε να μην καλύπτεται από δάκρυα. Αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει έλκος.

Τα σημεία και τα συμπτώματα ενός έλκους από βακτήρια είναι συνήθως πιο σοβαρά από αυτά του ιογενούς. Ένα βακτηριακό έλκος μπορεί να είναι ορατό σαν ένα άσπρο στίγμα πάνω στον κερατοειδή. Ένα έλκος που έχει προκληθεί από τον απλό ιό του έρπητα δεν είναι συνήθως ορατό, εκτός και αν τοποθετηθεί στον κερατοειδή ένα χρωματικό διάλυμα. Το έλκος που εμφανίζεται έχει τη μορφή κλαδιών δέντρου.

Σημεία και συμπτώματα

  • Μειωμένη όραση.
  • Πόνος στο μάτι.
  • Ερυθρότητα στο μάτι.
  • Ένα ορατό άσπρο στίγμα στον κερατοειδή.

Θεραπεία

Τα έλκη του κερατοειδούς είναι σοβαρά και πρέπει να αντιμετωπίζονται το συντομότερο δυνατόν. Όταν ο γιατρός σας εξακριβώσει το είδος του έλκους που έχετε, μπορεί να σας χορηγήσει την κατάλληλη θεραπεία.

Τα βακτηριακά έλκη θεραπεύονται συνήθως με αντιβιοτικές σταγόνες. Αν μολύνσεις προκαλούνται συνήθως από τον απλό ιό του έρπητα. Προβλήματα στο βλέφαρο, όπως εντρόπιο ή βλεφαρίτιδα μπορούν επίσης να προκαλέσουν έλκος. Η προς τα έξω θέση των βλεφάρων, όπως συμβαίνει στη νόσο του Grave ή στο εκτρόπιο, μπορεί να εκθέσει τον κερατοειδή, το έλκος είναι σοβαρό, μπορεί να χορηγηθεί ένα ενέσιμο αντιβιοτικό κοντά στο μάτι για πιο γρήγορη απορρόφηση. Επιπλέον, τοπική θεραπεία με κορτικοστεροειδή σε σταγόνες μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή.

Αν η μόλυνση σας είναι ιογενής, μπορεί να χορηγηθούν αντιιικές σταγόνες ή αλοιφή. Αυτά θα βοηθήσουν στον έλεγχο του έλκους. Ωστόσο, αν οφείλεται στον ιό του έρπητα, μπορεί να υποτροπιάσει.

Αν το έλκος δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να τραυματίσει μόνιμα τον κερατοειδή. Ένα βαθύ έλκος μπορεί ακόμα και να διαβρώσει τον κερατοειδή και να προκαλέσει μόλυνση σε ολόκληρο το μάτι. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα χρειαστεί εγχείρηση. Ένας κερατοειδής με σοβαρές ουλές μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αντικατάσταση (μεταμόσχευση του κερατοειδούς).

Δείτε επίσης