Σκληρίτιδα και επισκληρίτιδα

Ο σκληρός χιτώνας είναι ένα σκληρό στρώμα ιστού που σχηματίζει το τοίχωμα του ματιού – το μέρος που αναφέρεται συχνά ως το λευκό του ματιού.

Ο σκληρός χιτώνας με τη σειρά του καλύπτεται από την επισκλήρια μεμβράνη, ένα διάφανο ιστό μεταξύ του σκληρού χιτώνα και της εξωτερικής μεμβράνης (επιπεφυκότα). Κάποιες φορές η επισκλήρια μεμβράνη ή ο σκληρός χιτώνας παθαίνουν φλεγμονές.

sl555ide_42Η φλεγμονή της επισκλήριας μεμβράνης (επισκληρίτιδα) είναι μία μικρή τοπική φλεγμονή που συμβαίνει συνήθως σε νεαρούς ενήλικες. Η φλεγμονή του σκληρού χιτώνα (σκληρίτιδα) είναι μία πιο σπάνια αλλά πιο σοβαρή ασθένεια που συχνά σχετίζεται με ιδιοπαθή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου ή με αυτοάνοσες ασθένειες, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Η σκληρίτιδα επηρεάζει κυρίως άτομα μεταξύ των 30 και 60 ετών.

Και η σκληρίτιδα και η επισκληρίτιδα χαρακτηρίζονται από ερυθρά ή μοβ περιοχή στο μάτι ή κάποιο τοπικό οίδημα (πρήξιμο) του ματιού. Και στις δύο παθήσεις φλεγμαίνουν τα μικρά αιμοφόρα αγγεία. Η σκληρίτιδα μπορεί να συνοδεύεται από συνεχή πόνο. Όταν η σκληρίτιδα συμβαίνει στο πίσω μέρος του ματιού, επηρεάζεται η όραση.

Σημεία και συμπτώματα

  • Πόνος στο ένα ή και στα δύο μάτια.
  • Ερυθρά περιοχή πάνω στο μάτι.
  • Θολή όραση.
  • Οίδημα του ματιού.

Θεραπεία

Η επισκληρίτιδα εξαφανίζεται συνήθως μόνη της μετά από μία ή δύο εβδομάδες, αλλά συνήθως επανεμφανίζεται από καιρό σε καιρό.

Ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει στεροειδή σε σταγόνες ή αλοιφή, για να μειώσει τη φλεγμονή της επισκληρίτιδας ή σκληρίτιδας.

Φάρμακα που διαστέλλουν την κόρη μπορεί να χρησιμοποιηθούν, για να μειώσουν την πιθανότητα βλάβης στην ίριδα και τις ενοχλήσεις. Αν έχετε σκληρίτιδα, ο γιατρός μπορεί να σας υποβάλει σε ορισμένες εξετάσεις, για να εξακριβώσει αν η φλεγμονή σχετίζεται με κάποια άλλη πάθηση.

Δείτε επίσης