Ξένα σώματα στο αφτί και αντιμετώπιση

xena somata auti5Τα είδη των αντικειμένων που αφαιρούν οι γιατροί από τα αφτιά ποικίλλουν – από βόλους, μικροσκοπικά παιχνίδια και κοσμήματα έως έντομα, σπόρους, κομμάτια χαρτί, πλαστικό, ακόμα και ωτασπίδες.

Λόγω της πολύπλοκης δομής του αφτιού σας οποιοδήποτε μικρό αντικείμενο βάλετε στο αφτί μπορεί να σφηνωθεί εκεί.

Σημεία και συμπτώματα

  • Πόνος στο αφτί.
  • Έκπτωση της ακοής.
  • Αίσθηση ότι κάτι υπάρχει στο αφτί.

Διάγνωση

Συνήθως αισθάνεστε ότι κάτι έχει σφηνωθεί στο αφτί σας. Το αφτί σας πονάει ή το αισθάνεστε γεμάτο και μπορεί να επηρεαστεί η ακοή σας. Το πρόβλημα μπορεί να είναι λίγο δυσκολότερο να διαγνωστεί, όταν συμβαίνει σε μικρό παιδί.

Μην προσπαθήσετε να αφαιρέσετε το αντικείμενο, εκτός και αν μπορείτε να το πιάσετε εύκολα με ένα τσιμπιδάκι. Μην προσπαθήσετε να το μετακινήσετε βάζοντας μπατονέτα με βαμβάκι στην άκρη ή συνδετήρα ή κάποια άλλο εργαλείο. Αν δεν μπορείτε να πιάσετε εύκολα το αντικείμενο, επισκεφθείτε το γιατρό.

Πόσο σοβαρά είναι τα ξένα σώματα στα αφτιά; Τα περισσότερα ξένα σώματα δεν προκαλούν μακροχρόνιο πρόβλημα. Όμως, αν ένα αντικείμενο σπρωχτεί προς το τύμπανο του αφτιού σας (τυμπανική μεμβράνη), αυτό μπορεί να υποστεί ρήξη και να προκληθεί βλάβη στο μέσο ή το έσω ους και να προξενήσει ενδεχομένως μία σοβαρή κατάσταση.

Αντιμετώπιση

Πριν επισκεφθείτε το γιατρό σας, μπορεί να επιλέξετε να δοκιμάσετε τα ακόλουθα βήματα, αν το ξένο σώμα είναι ξεκάθαρα ορατό, εύκαμπτο και μπορείτε να το πιάσετε εύκολα με ένα τσιμπιδάκι:

  • Αν δεν πρόκειται για κάποιο έντομο, χρησιμοποιήστε τη βαρύτητα, για να βγάλετε το αντικείμενο, γέρνοντας το κεφάλι σας από την πλευρά του προβλήματος. Μη χτυπάτε το Κεφάλι σας, αλλά κουνήστε το καλά.
  • Αν το ξένο σώμα είναι κάποιο έντομο, γείρετε το κεφάλι σας έτσι, ώστε το αφτί με το πρόβλημα να κοιτάει προς τα πάνω. Προσπαθήστε να βγάλετε το έντομο ρίχνοντας μέσα στον ακουστικό πόρο στο αφτί σας ελαιόλαδο ή λάδι για μωρά. Το λάδι πρέπει να είναι ζεστό αλλά όχι καυτό. Καθώς ρίχνετε το λάδι, διευκολύνετε την είσοδο του λαδιού τραβώντας απαλά το λοβό του αφτιού σας προς τα πίσω και προς τα πάνω, για να ευθυγραμμιστεί ο ακουστικός πόρος. Το έντομο θα πνιγεί και θα κυλήσει προς τα επάνω μαζί με το λάδι. Μη χρησιμοποιήσετε λάδι, για να βγάλετε οτιδήποτε άλλο αντικείμενο εκτός από κάποιο έντομο. Και μη χρησιμοποιήσετε αυτή τη μέθοδο, αν υποψιάζεστε ότι υπάρχει ρήξη τύμπανου που εκδηλώνεται με πόνο και αιμορραγία ή έκκριμα από το αφτί.

Αν αυτές οι μέθοδοι αποτύχουν ή συνεχίζετε να αισθάνεστε πόνο, μειωμένη ακοή ή την αίσθηση ότι κάτι έχει μπει στο αφτί σας, αναζητήστε ιατρική βοήθεια.

Δείτε επίσης