Η μνήμη ενός άντρα “κόλλησε” στις 14-5-2005, μετά από μια απονεύρωση

imaamnhsi555gesΈνα πρωτοφανές ιατρικό περιστατικό προδρομικής αμνησίας περιγράφεται στο περιοδικό Neurocase, το οποίο μοιάζει με σενάριο κινηματογραφικής ταινίας.

Η μνήμη ενός 38χρονου Βρετανού έχει επί 15 χρόνια “κολλήσει” στις 14 Μαρτίου του 2005, την ημέρα που πήγε στον οδοντίατρο για να κάνει απονεύρωση.

Κάθε μέρα ο «WO», όπως τον αποκαλούν οι γιατροί, ξυπνάει νομίζοντας ότι είναι η ίδια ημερομηνία και έχει ραντεβού με τον οδοντίατρο, έχοντας χάσει την αίσθηση του χρόνου.

Από εκείνη την ημέρα δεν μπορεί να θυμηθεί σχεδόν τίποτα για περισσότερο από 90 λεπτά. Μόλις περάσουν τα 90 λεπτά, κάθε ανάμνηση που έχει δημιουργηθεί διαγράφεται από τη μνήμη του.

Ο «WO» ήταν ένας φυσιολογικός άντρας, μέλος των Βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, παντρεμένος και πατέρας δύο παιδιών ζούσε και εργαζόταν στη Γερμανία, όπου είχε πάρει μετάθεση.

Στις 14 Μαρτίου 2005 ξύπνησε κανονικά το πρωί, πήγε στο γυμναστήριο, στη συνέχεια στη δουλειά του και το απόγευμα στον οδοντίατρο. Μία ώρα αργότερα, η απονεύρωση (που έγινε με τοπική αναισθησία) είχε ολοκληρωθεί και ο «WO» σηκώθηκε από την καρέκλα αλλά δεν ήταν πια ο ίδιος.

Προδρομική αμνησία

Τι συνέβη; Ουδείς γνωρίζει. Οι γιατροί  γράφουν ότι δεν φαίνεται να έγινε κάποιο λάθος στην απονεύρωση, ο εγκέφαλός του δεν έχει καμία ένδειξη βλάβης, όλες του οι εξετάσεις είναι φυσιολογικές, θυμάται ποιος είναι, η προσωπικότητά του δεν έχει αλλάξει.

Η επίσημη διάγνωση είναι προδρομική αμνησία, δηλαδή απώλεια της ικανότητας δημιουργίας νέων αναμνήσεων έπειτα από ένα τραυματικό γεγονός.

Έτσι, ο «WO» ξυπνάει κάθε πρωί νομίζοντας ότι εξακολουθεί να βρίσκεται στη Γερμανία και ότι έχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα που τελειώνει με το ραντεβού του στον οδοντίατρο. Επειδή όμως μόλις ξυπνήσει ανοίγει ένα ηλεκτρονικό ημερολόγιο, μαθαίνει (για 90 λεπτά) την αληθινή μέρα και χρονιά, καθώς και όλα τα άλλα που δεν θυμάται. Στην πραγματικότητα, είναι απολύτως εξαρτημένος από αυτό το ημερολόγιο, το οποίο ανοίγει κάθε ώρα της ημέρας, διότι μετά από τόσα χρόνια νιώθει αβεβαιότητα ότι είναι όντως Μάρτιος του 2005 και έτσι το συμβουλεύεται συνεχώς.

«Ένας από τους λόγους που δημοσιοποιήσαμε την περίπτωση του “WO” είναι ότι δεν έχουμε δει κάτι ανάλογο», λένε οι γιατροί που ανέφεραν την περίπτωση. «Σκεφτήκαμε ότι δημοσιοποιώντας το περιστατικό ίσως βρούμε ανθρώπους που γνωρίζουν περισσότερα από εμάς για τις πιθανές αιτίες της αμνησίας του».

Για να πάθει κάποιος προδρομική αμνησία πρέπει να έχει βλάβη σε συγκεκριμένες δομές του εγκεφάλου, στον ιππόκαμπο ή στον διεγκέφαλο. Στον “WO” όμως δεν υπάρχει κάτι τέτοιο και οι γιατροί δεν βλέπουν πως μπορεί να συνδέεται με το περιστατικό η απονεύρωση και η τοπική αναισθησία που του έγινε.

Δείτε επίσης