O ρόλος της λιποπρωτεΐνης A (video)

Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη, Ιατρός Ειδική Παθολόγος

Η λιποπρωτεΐνη Α (LpA) αποτελείται από μία χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL) που συνδέεται με τμήμα απολιποπρωτεΐνης Β-100 (apo B100). Το σύμπλεγμα προσκολλάται μέσω μιας γέφυρας δισουλφιδίου με μόριο απολιποπρωτεΐνης (α), το οποίο παρουσιάζει υψηλή συγγένεια με το πλασμινογόνο.

nrcardio.5555Στη μελέτη της Κοπεγχάγης οι Kamstrup et al βρήκαν ότι η αύξηση της Lp (a) συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος του μυοκαρδίου.

Σε αρκετές διερευνητικές επιδημιολογικές μελέτες έχει εντοπιστεί σημαντική σύνδεση της LpA με θρομβωτικά επεισόδια, προαγωγή της αθηρoσκλήρωσης και στεφανιαία νόσο.

Φαίνεται ότι η χημική ομοιότητα της Lpa με το πλασμινογόνο, το οποίο υπό φυσιολογικές συνθήκες συντελεί στην λύση των θρόμβων, οδηγεί σε μειωμένη ενεργοποίησή του και αύξηση των θρομβωτικών τάσεων.

Επιπρόσθετα σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες (π.χ. κάπνισμα, αυξημένη χοληστερόλη LDL, διαβήτη, μεταβολικό σύνδρομο και υπέρταση) η λιποπρωτεΐνη Α προάγει την εναπόθεση λιπιδίων στα τοιχώματα των αρτηριών και την δημιουργία αθηρωματικής πλάκας. O οργανισμός καθίσταται επιρρεπής στις επιπλοκές της αρτηρισοσκλήρυνσης (π.χ. ισχαιμία μυοκαρδίου, στυτική δυσλειτουργία, εγκεφαλική ισχαιμία).

Η κύρια αιτία της αυξημένης λιποπρωτεΐνη Α είναι η κληρονομικότητα παθολογικών γονιδίων. Έχουν εντοπιστεί περισσότερες από 25 γενετικές μορφές της Lp (a).

Σπανιότερα άλλα νοσήματα ή παράγοντες όπως νοσήματα νεφρών (π.χ. νεφρική ανεπάρκεια), ορμονικές διαταραχές, διαταραχές παραγόντων μεταβολισμού (π.χ. διαβήτης), φλεγμονές (π.χ. λοιμώξεις), λήψη ορισμένων φαρμάκων (π.χ. αυξητική ορμόνη) κακή διατροφή μπορεί να προκαλέσουν αυξήσεις της Lpa.

Ο βαθμός της επικινδυνότητας από την αυξημένη λιποπρωτεΐνη Α εξαρτάται από ένα σύνολο παραμέτρων. Οι πιο κοινοί είναι η συνύπαρξη μεταβολικού συνδρόμου, υπέρτασης, δυσλιπιδαιμίας, διαβήτη, η υιοθέτηση τοξικών συνηθειών όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία. Σήμερα χορηγείται ειδική αγωγή και διατροφικά προγράμματα για την αποτροπή των επιπλοκών.

Ενημερωθείτε και από το video https://www.youtube.com/watch?v=TqxJUDvagFE.

anastasia_mosxovaki1-12Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 210-6252770
E mail: amoschovaki@yahoo.gr
https://www.youtube.com/channel/UCraKRIyTq0qW8eMtKnmr3hw

Δείτε επίσης