Το “πόδι χήνας” έχει αιτία τους λίγους σμηγματογόνους αδένες

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια Καγκοσίμα και Τζικί της Ιαπωνίας ερεύνησαν το λόγο για τον οποίο οι ρυτίδες στην εξωτερική γωνία του ματιού (πόδι χήνας αποκαλείται στο χώρο της ομορφιάς) είναι βαθύτερες συγκριτικά με άλλες.

Και βρήκαν ότι αιτία είναι ο περιορισμένος αριθμός των σμηγματογόνων αδένων και το λεπτότερο δέρμα αυτής της περιοχής. Αυτά τα δύο επιτρέπουν στο δέρμα να ρυτιδιάζει ευκολότερα από ό,τι σε άλλες περιοχές όπου υπάρχει καλύτερη λίπανση από τους σμηγματογόνους αδένες.

hinapodi55Με την πάροδο των χρόνων η παραγωγή του σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες μειώνεται, με αποτέλεσμα το δέρμα να εμφανίζει ξηρότητα και να «σπάει».

Επιπλέον, οι συσπάσεις έκφρασης στην εξωτερική γωνία του ματιού εντείνουν τη δημιουργία πολλαπλών ρυτίδων στο συγκεκριμένο σημείο.

Βαθιές ρυτίδες και ξηρο δέρμα λόγω μειωμένης λίπανσης

Οι επιστήμονες μελέτησαν φωτογραφίες από την περιοχή του μετώπου και των ματιών 58 ανδρών και γυναικών που είχαν πεθάνει. Στη συνέχεια προχώρησαν στην εξέταση των σμηγματογόνων αδένων μέσω της λήψης δείγματος ενώ υπολόγισαν την αναλογία μεταξύ της λειτουργίας των αδένων και του βάθους των ρυτίδων.

Οπως είδαν, στην περίπτωση του μετώπου όσο μεγαλύτερη ήταν η πυκνότητα των σμηγματογόνων αδένων τόσο πιο επιφανειακές ήταν οι ρυτίδες. Ωστόσο δεν συνέβαινε το ίδιο και στην περιοχή του ματιού καθώς εκεί ο αριθμός αυτών των αδένων είναι περιορισμένος.

«Ο αριθμός των σμηγματογόνων αδένων φαίνεται ότι αποτελεί έναν από τους παράγοντες που αποτρέπουν τη δημιουργία βαθιών ρυτίδων και γι’ αυτόν τον λόγο οι ρυτίδες στην εξωτερική γωνία του ματιού είναι πιο βαθιές από ό,τι εκείνες του μετώπου», λένε οι ερευνητές.

Εχθρός των ρυτίδων ο ήλιος

Να σημειωθεί ότι η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου ευθύνεται για το 80% της γήρανσης του δέρματος.

Μελέτη σε 300 γυναίκες ηλικίας 30-78 ετών έδειξε ότι μια αύξηση της φθοράς του δέρματος εξαιτίας του ήλιου κατά 2% αντιστοιχεί σε γήρανση του προσώπου που επέρχεται μέσα σε τρία χρόνια.

Η μακροχρόνια έκθεση στις ακτίνες UV του ήλιου μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση στιγμάτων και στη μείωση της ελαστικότητας του δέρματος.

Δείτε επίσης