Τα απεριτίφ πράγματι “ανοίγουν” την όρεξη

Τα απεριτίφ πραγματοποιούν την υπόσχεσή τους. «Ανοίγουν» την όρεξη και μας κάνουν να καταναλώνουμε περισσότερη ποσότητα από το κυρίως πιάτο. Αυτό σημαίνει, βέβαια, μεγαλύτερη πρόσληψη θερμίδων.

Το απεριτίφ είναι ένα κοκτέιλ με αλκοόλ ή ένα απλό ποτό με αλκοόλ το οποίο μπορεί και να συνοδεύεται με μεζέ. Σερβίρεται πριν ένα κάποιο γεύμα και ο σκοπός είναι να “ανοίξει” την όρεξη.

20120501-Mo5555ails-1Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ιντιάνα γράφουν στο περιοδικό Obesity, ότι το αλκοόλ με άδειο στομάχι κάνει τον υποθάλαμο του εγκεφάλου να εστιάζεται στις μυρωδιές των φαγητών -ο υποθάλαμος ρυθμίζει διάφορες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της πείνας. Μ’ αυτό τον τρόπο αυξάνεται η κατανάλωση του φαγητού.

Οι επιστήμονες εξέτασαν τις επιδράσεις του απεριτίφ σε 35 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε λειτουργικές μαγνητικές τομογραφίες (fMRI) εγκεφάλου.

Οι μαγνητικές απεικονίσεις έδειξαν ότι υπό την επήρεια του αλκοόλ, ο υποθάλαμος έμοιαζε να ενεργοποιείται από τις μυρωδιές των φαγητών.

Όταν στη συνέχεια οι ερευνητές είπαν στις γυναίκες να φάνε όσο ήθελαν από ένα ροστ μπιφ με νουντλς ή από μακαρόνια με σάλτσα κιμά και μανιτάρια, τα 2/3 έφαγαν αρκετά μεγαλύτερη ποσότητα.

Πολύπλοκη η ρύθμιση της όρεξης

«Τα εστιατόρια ξέρουν πως αν οι πελάτες τους πιουν πρώτα κάτι στο μπαρ, θα καταναλώσουν μετά περισσότερη ποσότητα φαγητού, αλλά μέχρι σήμερα δεν το είχαμε επιβεβαιώσει επιστημονικά», ανέφερε ο επικεφαλής της μελέτης Ρόμπερτ Κόνσινταϊν, καθηγητής στο Κέντρο Έρευνας για τον Διαβήτη.

Γιατί όμως μόνο δύο στις τρεις γυναίκες αύξησαν την κατανάλωση μετά το απεριτίφ και όχι όλες; «Πολύ απλά δεν γνωρίζουμε», λέει ο Κόνσινταϊν. «Και αυτό δείχνει την πολυπλοκότητα της ρύθμισης της όρεξης».

Αν λοιπόν προσπαθείτε να μειώσετε το βάρος σας, ίσως πρέπει να αποφεύγετε τα απεριτίφ.  Σκεφθείτε επίσης ότι τα οινοπνευματώδη ποτά έχουν αρκετές θερμίδες.

Δείτε επίσης