Σωλήνας αερισμού στο αυτί: Υπέρ και κατά

Ένας τρόπος θεραπείας των επαναλαμβανόμενων μολύνσεων του μέσου ωτός (μέση ωτίτιδα) είναι η χειρουργική τοποθέτηση ενός μικρού πλαστικού σωλήνα στο τύμπανο (τυμπανική μεμβράνη), που βοηθάει στην αποστράγγιση του υγρού, στον αερισμό του μέσου ωτός και στην εξίσωση της πίεσης μεταξύ του έξω και μέσου ωτός.

Συζητήστε την επέμβαση με λεπτομέρεια με τον ωτορινολαρυγγολόγο.

otikos solhnnas5

Σε περιπτώσεις επίμονης λοίμωξης του αφτιού ο γιατρός μπορεί να τοποθετήσει ένα μικρό σωλήνα στο τύμπανο (τυμπανική μεμβράνη), για να βοηθήσει στην αποστράγγιση του υγρού, στον αερισμό του μέσου ωτός και στην εξισορρόπηση της πίεσης μεταξύ του έξω και μέσου ωτός.

Υπέρ

Τα πλεονεκτήματα της τοποθέτησης σωλήνα είναι:

  • Η επέμβαση παρέχει αερισμό και αποστράγγιση του μέσου ωτός, για να εμποδίσει την κατακράτηση υγρού. Επίσης, μειώνει τον κίνδυνο μόνιμων αλλαγών στο κάλυμμα του μέσου ωτός που μπορεί να προκληθεί από την παρατεταμένη λοίμωξη.
  • Η επέμβαση οδηγεί συνήθως σε μείωση της συχνότητας και της σοβαρότητας των επεισοδίων μολύνσεων του μέσου ωτός.
  • Η ακοή μπορεί να βελτιωθεί αμέσως και να βοηθήσει στην ανάπτυξη της ομιλίας. Έρευνες που συνδέουν την έκπτωση της ακοής σε νεαρή ηλικία με μακροχρόνια προβλήματα ομιλίας, λόγου και νοητικών ικανοτήτων έχουν αποτελέσει τη βάση για ένα μεγάλο αριθμό επεμβάσεων ακουστικού σωλήνα. Ωστόσο, μία πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι σωλήνες δε φαίνεται να επιδρούν στην ομιλία, στο λόγο και στην ανάπτυξη των παιδιών κάτω των 3 ετών.

Κατά

Τα μειονεκτήματα της χρήσης σωλήνων είναι:

  • Αν και μικρός, πάντα υπάρχει ο κίνδυνος λοίμωξης ή επιπλοκών όπως σε όλες τις εγχειρήσεις.
  • Επιπλοκές, όπως η επίμονη αποστράγγιση υγρού και η διάτρηση ή η δημιουργία ουλής στο τύμπανο, μπορεί να συμβούν, αν και σπάνια.
  • Ο σωλήνας ο ίδιος μπορεί να μολυνθεί.
  • Μπορεί να χρειαστεί μελλοντική εγχείρηση, για να τοποθετηθεί νέος σωλήνας.
  • Χρειάζονται ειδικές προφυλάξεις για την προστασία των σωλήνων κατά την κολύμβηση.

Δείτε επίσης