Ωτοσκλήρυνση: Συμπτώματα και θεραπεία

Στην ωτοσκλήρυνση το οστέινο τοίχωμα στο έσω αυτιού σας αποδιοργανώνεται εξαιτίας παθολογικής ανάπτυξης σπογγώδους οστού μέσα στο έσω αυτί.

Η ωτοσκλήρυνση είναι η συχνότερη αιτία έκπτωσης της ακοής από το μέσο ους σε νεαρούς ενήλικες. Προσβάλλει σε κάποιο βαθμό το 10% περίπου του πληθυσμού σε ορισμένες χώρες. Η θεραπεία περιλαμβάνει φάρμακα και αναβολεκτομή.

Ο αναβολέας, το μικροσκοπικό οστό που πάλλεται, για να βοηθήσει να μεταφερθούν τα ηχητικά κύματα στο έσω ους σας, μπορεί να ακινητοποιηθεί προκαλώντας έκπτωση της ακοής λόγω διαταραχής αγωγιμότητας.

Η βαρηκοΐα αγωγιμότητας είναι η βλάβη του μηχανισμού που μεταφέρει τις παλμικές κινήσεις μέσα από το μέσο ους με τη βοήθεια των τριών συνδεδεμένων οστών του. Αντίθετα με την νευροαισθητήρια, η έκπτωση της ακοής τύπου αγωγιμότητας μπορεί συχνά να θεραπευτεί και η βλάβη να αναστραφεί με εγχείρηση.

Η ωτοσκλήρυνση μπορεί να είναι κληρονομική και είναι συνηθέστερη στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες.

sna555p31Συμπτώματα

Τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως μεταξύ των 15 και 35 ετών. Η κατάσταση τείνει να εξελίσσεται αργά, μπορεί να προσβάλει το ένα ή και τα δύο αφτιά και μπορεί να είναι ελαφριά ή έντονη. Στις γυναίκες με ωτοσκλήρυνση ο ρυθμός έκπτωσης της ακοής μπορεί να αυξηθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τα κύρια συμπτώματα είναι:

  • Προοδευτική έκπτωση της ακοής στο ένα ή και στα δύο αφτιά.
  • Θόρυβος μέσα στο αφτί (εμβοές).

Διάγνωση

Επισκεφθείτε το γιατρό σας, αν παρατηρήσετε ότι η ακοή σας μειώνεται προοδευτικά. Αυτός θα εξετάσει τα αφτιά σας, θα ελέγξει την ακοή σας και θα σας ρωτήσει αν κάποιος στενός συγγενής σας είχε εμφανίσει πρώιμα έκπτωση της ακοής.

Πόσο σοβαρή είναι η ωτοσκλήρυνση; Η ωτοσκλήρυνση δεν απειλεί τη γενική σας υγεία και μπορεί να διορθωθεί με θεραπεία.

Θεραπεία

Η ωτοσκλήρυνση μπορεί να θεραπευτεί συχνά με αναβολεκτομή, χειρουργική αφαίρεση του αναβολέα. Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να αποτρέψουν την περαιτέρω έκπτωση της ακοής και βοηθήματα ακοής που μπορούν να βελτιώσουν την ακοή.

Φάρμακα. Η θεραπεία με δισκία φθοριούχου νατρίου, ασβεστίου και βιταμίνης D μπορεί να προλάβει τις προοδευτικές οστικές διαταραχές που προκαλούν περαιτέρω έκπτωση της ακοής λόγω σκλήρυνσης του σπογγώδους οστού. Η αποτελεσματικότητα αυτής της θεραπείας αμφισβητείται.

Εγχείρηση. Στην αναβολεκτομή ο χειρουργός κόβει το δέρμα του ακουστικού πόρου και ανασηκώνει το τύμπανο προς τα έξω, για να αντικαταστήσει τον αναβολέα με ένα μικροσκοπικό σύρμα ή κάποιο προσθετικό υλικό. Το τύμπανο (τυμπανική μεμβράνη) επανατοποθετείται στην αρχική του θέση και η τομή επουλώνεται σε μία με δύο εβδομάδες.

Σε μερικές περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να χρησιμοποιήσει λέιζερ, για να κάνει μία μικρή τρύπα στο κάτω μέρος του αναβολέα. Αυτό επιτρέπει την τοποθέτηση του αναβολέα ή του προσθετικού υλικού.

Μπορεί να αισθάνεστε μία παροδική ζάλη για λίγες ώρες μετά την επέμβαση. Η ακοή βελτιώνεται συνήθως γρήγορα και μπορείτε να επιστρέψετε στις δραστηριότητες σας σε λίγες εβδομάδες. Κάποιες φορές ένας θρόμβος αίματος εμποδίζει τη μετάδοση του ήχου. Ο θρόμβος εξαφανίζεται συνήθως μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Η αναβολεκτομή βοηθάει τους περισσότερους ανθρώπους με ωτοσκλήρυνση, αλλά 1 με 2% από αυτούς που θα υποβληθούν στην εγχείρηση θα χάσουν εντελώς την ακοή από το αφτί τους. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβετε υπόψη σας, πριν προχωρήσετε στην επέμβαση. Αν έχετε ωτοσκλήρυνση και στα δύο αφτιά, μπορείτε να εξετάσετε την περίπτωση της εγχείρησης στο ένα αφτί και να περιμένετε ένα χρόνο, για να αξιολογήσετε τα αποτελέσματα, πριν προχωρήσετε σε επέμβαση στο άλλο αφτί. Αν υπάρχει πρόβλημα στο έσω ους, τότε μπορεί η αναβολεκτομή να μη βοηθήσει την ακοή σας.

Δείτε επίσης