Βαρηκοΐα λόγω θορύβου

varikoia5Η έκπτωση της ακοής εξαιτίας θορύβου είναι συχνή. Συνήθως συμβαίνει ως αποτέλεσμα μακροχρόνιας έκθεσης σε δυνατό θόρυβο – 90 ντεσιμπέλ ή περισσότερα — για μία περίοδο χρόνων.

Ο θόρυβος μπορεί να υπάρχει στον επαγγελματικό χώρο, όπως σε κάποιο εργοτάξιο, ή σε χώρο αναψυχής ή όταν ακούτε δυνατά μουσική και μέσω των ακουστικών.

Οι άνθρωποι που κινδυνεύουν περισσότερο είναι όσοι εκτίθενται σε δυνατούς θορύβους και στο χώρο της δουλειάς τους αλλά και στο χόμπι τους – για παράδειγμα ένας μηχανικός που παίζει και σε ένα ροκ συγκρότημα.

Σημεία και συμπτώματα

  • Προοδευτική έκπτωση της ακοής.
  • Εμβοές, όπως βουητό, κουδούνισμα, θόρυβος στο αφτί.

Όπως και η βαρηκοΐα λόγω ηλικίας, η βαρηκοΐα λόγω θορρύβου είναι μία μορφή νευρικής κώφωσης (νευροαισθητήρια βαρηκοΐα). Προκαλείται από βλάβη στον κοχλία ή στα αισθητήρια νεύρα. Οι έντονες δονήσεις που προκαλούνται από το δυνατό ήχο προκαλούν βλάβη στα τριχίδια των κυττάρων που καλύπτουν τον κοχλία του έσω ωτός. Αυτή η βλάβη εμποδίζει τα ηλεκτρικά σήματα να φτάσουν στο ακουστικό νεύρο, το οποίο μεταδίδει υπό φυσιολογικές συνθήκες αυτά τα σήματα στον εγκέφαλο, για να μεταφραστούν ως ήχοι.

Η νευροαισθητήρια βαρηκοΐα μπορεί επίσης να προκληθεί από ένα χτύπημα στο κεφάλι ή από κάποιον ξαφνικό δυνατό ήχο (ακουστικό τραύμα), όπως ένας πυροβολισμός ή μία έκρηξη. Άλλα αίτια είναι το γήρας, ασθένειες, τραυματισμός, λοίμωξη, μερικά φάρμακα και η κληρονομικότητα.

Είναι σημαντικό να προστατεύετε τα αφτιά σας, όταν εκτίθεστε σε δυνατούς θορύβους. Αν δουλεύετε σε περιβάλλον με έντονο θόρυβο, ο εργοδότης σας πρέπει να ελέγχει συχνά τα επίπεδα θορύβου ή να λαμβάνει προστατευτικά μέτρα. Η έκπτωση της ακοής λόγω θορύβου δεν είναι συνήθως αναστρέψιμη και αναπτύσσεται συχνά με ύπουλο τρόπο.

H ένταση του ήχου

Το πόσο δυνατός είναι ένας ήχος (ένταση του ήχου) μετριέται σε μία μονάδα που λέγεται ντεσιμπέλ (db). Η χροιά (συχνότητα) του ήχου μετριέται σε hertz (Hz). Η ένταση, η συχνότητα και η διάρκεια έκθεσης είναι παράγοντες που χρησιμοποιούνται, για να προβλέψουν αν κάποιος θόρυβος είναι ζημιογόνος για την ακοή.

Τα άτομα που εργάζονται σε περιβάλλον με έντονο θόρυβο πρέπει να κάνουν ετησίως εξέταση ακοής, αν κατά τη διάρκεια του οκταώρου τους εκτίθενται σε θόρυβο κατά μέσο όρο 85 db. Σε αυτούς τους εργάτες πρέπει να προσφέρεται προστασία για την ακοή τους, όπως ωτασπίδες. Αν οι εργάτες εκτίθενται σε θορύβους που ξεπερνούν κατά μέσο όρο τα 90 db κατά το οκτάωρο τους, επιβάλλεται να φορούν προστατευτικά ακοής.

Πηγή θορύβου Ντεσιμπέλ κατά προσέγγιση
Ψίθυρος 30
Φυσιολογική συζήτηση 60
Χτύπος τηλεφώνου 80
Κουρευτική μηχανή γκαζόν 90
Πιστολάκι 90
Μπουλντόζα 105
Αλυσοπρίονο 110
Σειρήνα ασθενοφόρου 120
Μηχανή τζετ κατά την απογείωση 140
Εκπυρσοκρότηση τουφεκιού 165

Διάγνωση

Αν προσέξετε ότι η ακοή σας έχει χειροτερεύσει ή παρουσιάζετε κουδούνισμα ή βουητό (εμβοές) στα αφτιά σας, επισκεφθείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο.

Ο ΩΡΑ θα εξετάσει τα αφτιά σας και θα κάνει μία σειρά από εξετάσεις, για να εξακριβώσει τη φύση της βαρηκοΐας σας. Μετά από αυτές τις εξετάσεις μπορεί να σας συμβουλεύσει για τις επόμενες ενέργειες σας.

Θεραπεία

Σε πολλές περιπτώσεις η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τη σοβαρή νευροαισθητήρια βαρηκοΐα είναι τα βοηθήματα ακοής – ακουστικά.

Δείτε επίσης