Χολοστεάτωμα: Συμπτώματα και θεραπεία

Το χολοστεάτωμα (cholesteatoma) είναι ένας καλοήθης, μη καρκινικός όγκος που μοιάζει με κύστη και βρίσκεται συνήθως στη μαστοειδή απόφυση, ένα οστό που βρίσκεται πίσω από το αφτί σας και στο μέσο αφτί.

imacholesteatma5Εμφανίζεται ως επιπλοκή έπειτα από δυσλειτουργία της ευσταχιανής σάλπιγγας κατά την οποία η πίεση του αέρα στο μέσο ους σας μειώνεται και το τύμπανο (τυμπανική μεμβράνη) κυρτώνει προς τα μέσα.

Το χολοστεάτωμα μπορεί επίσης να συμβεί, όταν το δέρμα του ακουστικού πόρου μεγαλώνει προς το μέσο ους μέσα από μία τρύπα στο τύμπανο. Στο μέσο αυτί κύτταρα του δέρματος (επιθηλιακός ιστός) που υπό φυσιολογικές συνθήκες θα αποβάλλονταν παγιδεύονται και σχηματίζουν μία κύστη. Η κύστη μπορεί να τραυματίσει τα οστά του μέσου ωτός.

Σε μερικές περιπτώσεις πρόκειται για ένα συγγενές πρόβλημα (εκ γενετής) κατά το οποίο κύτταρα δέρματος έχουν παγιδευτεί πίσω από το τύμπανο του αφτιού κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης.

Όταν το χολοστεάτωμα προσβάλει το αφτί ενός παιδιού, μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα. Στους ενήλικες το πρόβλημα αναπτύσσεται συνήθως με πιο αργούς ρυθμούς.

Σημεία και συμπτώματα

  • Έκπτωση της ακοής (βαρηκοΐα).
  • Πύο που τρέχει από το αφτί.
  • Πονοκέφαλος.
  • Πόνος στο αφτί.
  • Ζάλη.
  • Αδυναμία των μυών του προσώπου (σπάνια).

Η πάθηση έχει αναγνωριστεί ως μια καταστροφική αλλοίωση του αυτιού που μπορεί να καταστρέψει σημαντικά στοιχεία του κροταφικού οστού και της βάσης του κρανίου.

Διάγνωση

Ο γιατρός μπορεί να εξετάσει το αφτί σας με το ωτοσκόπιο, ένα μικρό όργανο που δίνει μία πλήρη εικόνα του ακουστικού πόρου. Μπορεί να σας κάνει επίσης έλεγχο ακοής ή και αξονική τομογραφία του αφτιού και της μαστοειδούς απόφυσης, για να εξακριβώσει το μέγεθος του προβλήματος και να μπορέσει να σχεδιάσει την πιθανή επέμβαση.

Πόσο σοβαρό είναι το χολοστεάτωμα; Το χολοστεάτωμα δεν είναι καρκινογόνο και δεν διασπείρεται σε άλλα σημεία, αλλά μπορεί να προκαλέσει μόνιμη έκπτωση της ακοής και ζάλη. Αν μείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να επηρεάσει τα νεύρα του προσώπου και σε σπάνιες περιπτώσεις να προκαλέσει μηνιγγίτιδα, μία λοίμωξη και φλεγμονή του κεντρικού νευρικού συστήματος.

Θεραπεία

Το χολοστεάτωμα μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο χειρουργικά.

Ένα μεγάλο ή προχωρημένο χολοστεάτωμα μπορεί να χρειάζεται εκτεταμένη επέμβαση ή μία σειρά από επεμβάσεις, για να διορθωθεί η βλάβη στα οστά του μέσου ωτός. Χρειάζεται μία εκτεταμένη επέμβαση, για να αφαιρεθεί ολόκληρη η κύστη. Μπορεί να χρειαστεί να γίνει και άλλη επέμβαση, γιατί η κύστη μπορεί να υποτροπιάσει.

Η επέμβαση μπορεί επίσης να περιλαμβάνει την ανάπλαση των οστών του μέσου ωτός για την αποκατάσταση της ακοής. Μέρη φυσικού οστού ή τεχνητές συσκευές (προσθετική) μπορεί να χρησιμοποιηθούν, για να ανασκευαστεί το μέσο ους. Σε σοβαρές περιπτώσεις ο γιατρός μπορεί να εκτελέσει μία ριζική μαστοειδεκτομή. Αυτό αφήνει μία κοιλότητα που πρέπει να καθαρίζεται τακτικά και η ακοή δεν αποκαθίσταται.

Δείτε επίσης