Ακουστικά βοηθήματα βαρηκοΐας

hsmlkk1455555555583Αν σκέφτεστε να δοκιμάσετε κάποιο ακουστικό βαρηκοΐας ή ψάχνετε για ένα καινούριο μοντέλο, θα εκπλαγείτε από την τεχνολογία.

Τα σημερινά βοηθήματα ακοής είναι μικρά, εύκολα στη χρήση και τεχνολογικά προηγμένα.

Σχέδια

Τα ακουστικά βοηθήματα κυκλοφορούν σε 5 βασικά σχέδια και κατηγοριοποιούνται από τον τρόπο που φοριούνται:

  • Ολόκληρο μέσα στον ακουστικό πόρο (πόρου).
  • Εν μέρει στον ακουστικό πόρο (χαμηλού προφίλ).
  • Ολόκληρο μέσα στο αφτί.
  • Πίσω από το αφτί.
  • Στο σώμα.

Το σχέδιο τύπου «ακουστικού πόρου» απευθύνεται στα άτομα που ενδιαφέρονται για την εμφάνιση του ακουστικού. Αυτό το σχέδιο επίσης πιο δε σας εμποδίζει να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο.

Ωστόσο, μπορεί να μην προσφέρει επαρκή ενίσχυση, αν έχετε σοβαρή έκπτωση της ακοής. Επιπλέον, μερικοί χρήστες δυσκολεύονται να ρυθμίσουν τα μικρά κουμπάκια στα ακουστικά αυτά, αν και κάποια ψηφιακά μοντέλα δουλεύουν αυτόματα μετά τον αρχικό προγραμματισμό.

imakoustika5555agesΣε γενικές γραμμές, όσο πιο μικρό είναι το ακουστικό, τόσο πιο αδύναμο είναι και τόσο πιο πιθανό να παράγει μικροφωνισμούς, ένα σφύριγμα υψηλής συχνότητας. Στις μέρες μας τα ακουστικά που τοποθετούνται στο σώμα χρησιμοποιούνται σε σπάνιες περιπτώσεις. Σε αυτές τις μονάδες το ακουστικό συνδέεται με καλώδιο σε ένα μικρόφωνο και ενισχυτή που βρίσκονται σε ένα μικρό κουτάκι που ο χρήστης κουβαλάει στην τσέπη του.

Αν έχετε παρόμοια έκπτωση της ακοής και στα δύο αφτιά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε 2 ακουστικά. Η ακοή σας θα είναι πιο ισορροπημένη και θα μπορείτε να εντοπίζετε ευκολότερα την πηγή των ήχων.

Συμβατικά ή ψηφιακά ακουστικά;

Τα συμβατικά (αναλογικά) ακουστικά λειτουργούν ενισχύοντας όλους τους ήχους γύρω σας και τους ήχους που θέλετε να ακούσετε και τους ανεπιθύμητους θορύβους. Τα ψηφιακά ακουστικά προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες για λεπτομερείς ηχητικές ρυθμίσεις και μείωση των ενοχλητικών θορύβων του περιβάλλοντος. Προγραμματίζονται με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή και μπορούν να ρυθμιστούν, για να ικανοποιούν τις προτιμήσεις σας. Οι ολοκληρωτικά ψηφιακές συσκευές είναι οι πιο ακριβές.

Μερικές αναλογικές συσκευές μπορούν να προγραμματιστούν ψηφιακά με αποτέλεσμα να έχουμε μία συνδυασμένη ψηφιακή και αναλογική συσκευή. Μερικές διαθέτουν και τηλεχειριστήριο, που σας επιτρέπει να περάσετε εύκολα στο κατάλληλο πρόγραμμα για τις συγκεκριμένες συνθήκες, όπως συζήτηση σε ένα ήσυχο μέρος ή σε ένα θορυβώδες εστιατόριο.

Ακουστικά μίας χρήσης

Ακολουθώντας την τάση που δημιούργησαν οι φακοί επαφής μίας χρήσης εμφανίστηκαν τα ακουστικά μίας χρήσης, για να προσφέρουν μία συσκευή χαμηλού κόστους με σχετικά μεγάλη διάρκεια μπαταρίας. Χρησιμοποιώντας ακουστικά μίας χρήσης, αποφεύγετε τα έξοδα επισκευής και δε χρειάζεται να δεσμευτείτε με μία τεχνολογία που μπορεί να ξεπεραστεί.

Ένα σημαντικό μειονέκτημα είναι ότι αυτά τα ακουστικά δεν προσαρμόζονται ειδικά για σας και μπορεί να μην είναι το ίδιο άνετα σε όλους.

Εκπαίδευση

Χρειάζεται χρόνος για να συνηθίσετε ένα βοήθημα ακοής. Ο ήχος που ακούτε είναι διαφορετικός, γιατί είναι ενισχυμένος. Επιπλέον, χρειάζεται εξάσκηση, για να μάθετε να αγνοείτε τους θορύβους από το περιβάλλον.

imavaridkakoyusiks55gesΌταν χρησιμοποιήσετε το ακουστικό σας για πρώτη φορά, δοκιμάστε το σε ιδανικές συνθήκες, όπως ακούγοντας ραδιόφωνο ή τηλεόραση σε ένα ήσυχο δωμάτιο. Πολλοί κάνουν το λάθος να το χρησιμοποιήσουν αμέσως σε μία δύσκολη κατάσταση ακουστικής, όπως ένα θορυβώδες εστιατόριο. Κάτι τέτοιο μπορεί να σας απογοητεύσει.

Ο καλύτερος τρόπος, για να συνηθίσετε το ακουστικό σας, είναι να το φοράτε καθημερινά και να το κάνετε μέρος της καθημερινότητας σας. Επίσης, ρωτήστε το γιατρό σας για προγράμματα εκμάθησης ικανοτήτων ακοής, όπως το διάβασμα των χειλιών.

Έξυπνες αγορές

Ένα ακουστικό μπορεί να είναι μία ακριβή αγορά, οπότε πάρτε μέτρα, για να βεβαιωθείτε ότι επιλέξατε ένα ποιοτικό προϊόν.

Ξεκινήστε επιλέγοντας έναν ειδικό που χαίρει καλής φήμης. Αν δεν γνωρίζετε κάποιον, ζητήστε από το γιατρό σας να σας συστήσει κάποιον.

Να είστε επιφυλακτικοί με τις δωρεάν συμβουλές από πωλητές που διαθέτουν μόνο μία μάρκα. Επίσης, να είστε προσεκτικοί για τυχόν παραπλανητικές υποσχέσεις. Εδώ και χρόνια κάποιοι κατασκευαστές υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα τους εξαφανίζουν τους περιβάλλοντες θορύβους. Κανένα βοήθημα ακοής δεν μπορεί να φιλτράρει το συγκεκριμένο ήχο ή τη συγκεκριμένη φωνή που θέλετε να ακούσετε από τις άλλες φωνές ή τους άλλους ήχους σε ένα χώρο γεμάτο κόσμο.

Βεβαιωθείτε ότι το ακουστικό διαθέτει μία δοκιμαστική περίοδο και εγγύηση. Η συνηθισμένη δοκιμαστική περίοδος είναι 30 ημέρες. Η εγγύηση θα πρέπει να είναι 1 με 2 χρόνια και να καλύπτει και τα ανταλλακτικά και την εργασία.

Αν το ακουστικό βοήθημα δε φαίνεται να βελτιώνει την ακοή σας ή αν δεν είναι άνετο, ζητήστε από τον ειδικό να σας το ρυθμίσει. Αν δεν είστε ευχαριστημένοι, επιστρέψτε το και δοκιμάστε κάποιο άλλο.

Δείτε επίσης