Εμφυτεύματα κοχλία

Μερικά παιδιά και ενήλικες που έχουν έντονη νευρική κώφωση (νευροαισθητήρια βαρηκοΐα) και δεν μπορούν να βοηθηθούν από ένα ακουστικό, μπορεί να ωφεληθούν από ένα εμφύτευμα στον κοχλία, μία ηλεκτρονική συσκευή που εμφυτεύεται κάτω από το δέρμα, πίσω από το αφτί.

Στη νευρική βαρηκοΐα τα κυτταρικά τριχίδια που καλύπτουν τον κοχλία του εσωτερικού ωτός σας έχουν καταστραφεί. Κανονικά αυτές οι μικροσκοπικές τρίχες μετατρέπουν τις ηχητικές δονήσεις σε ηλεκτρικά σήματα που μεταφέρονται από το ακουστικό νεύρο στον εγκέφαλο, όπου και μεταφράζονται ως ήχοι.

4E4kolxiako emfyteyma5555555555550971DΤο εμφύτευμα στον κοχλία λειτουργεί όπως και τα τριχίδια, πριν καταστραφούν. Στέλνει ένα ηλεκτρικό σήμα μέσα από τις εναπομείνασες νευρικές ίνες στον εγκέφαλο. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό από το ακουστικό βοήθημα, το οποίο ενισχύει τον ήχο και τον κατευθύνει μέσα στο ακουστικό πόρο.

Το κοχλιακό εμφύτευμα αποτελείται από δυο ομάδες εξαρτημάτων: τα εξωτερικά και τα εσωτερικά. Τα εξωτερικά εξαρτήματα είναι:

  • Ένα μικρόφωνο που συλλέγει τον ήχο.
  • Ένας επεξεργαστής ομιλίας που μετατρέπει τον ήχο σε κώδικα υπολογιστή.
  • Ένας πομπός, που στέλνει τα ηλεκτρικά σήματα από τον επεξεργαστή ομιλίας σε έναν εσωτερικό δέκτη.

Τα εξωτερικά μέρη μερικών εμφυτευμάτων στον κοχλία μοιάζουν πολύ με τα συμβατικά ακουστικά βοηθήματα. Ωστόσο, κάποιες συσκευές απαιτούν να φοράτε τον επεξεργαστή ήχου στο σώμα σας.

Τα εσωτερικά εξαρτήματα αποτελούνται από μικροσκοπικές συσκευές, που ένας χειρουργός αφτιών τοποθετεί κάτω από το δέρμα, πίσω από το αφτί σας. Αυτά είναι:

  • Ένας δέκτης που δέχεται ηλεκτρικά σήματα από τον εξωτερικό πομπό.
  • Ηλεκτρόδια που συλλέγουν τα σήματα από τον εσωτερικό δέκτη.
  • Ένας πομπός που στέλνει τα ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο.

Ο εγκέφαλος σας μεταφράζει τα ηλεκτρικά σήματα σαν ομιλία και ήχους περιβάλλοντος.

Ένα κοχλιακό εμφύτευμα δεν μπορεί να αποκαταστήσει τη φυσιολογική ακοή, αλλά μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να καταλάβουν την ομιλία και να μεταφράσουν τους ήχους του περιβάλλοντος. Σήμερα πολλά άτομα με εμφυτεύματα κοχλία χρησιμοποιούν το τηλέφωνο και επικοινωνούν ικανοποιητικά.

Πριν αποφασίσετε να χρησιμοποιήσετε ένα εμφύτευμα κοχλία, κάντε μία προσεκτική εκτίμηση του μέσου και εσωτερικού αυτιού σας, συμπεριλαμβανομένων ακτινογραφιών και εξέτασης από έναν ωτορινολαρυγγολόγο.

Μετά την τοποθέτηση του εμφυτεύματος θα εκπαιδευτείτε στο πώς να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν καλύτερα τη συσκευή και να μεταφράζετε του ήχους που παράγει.

Νέα τεχνολογία για τα κοχλιακά εμφυτεύματα

Να σημειωθεί ότι ερευνητές του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Μικροσυστημάτων του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης ανέπτυξαν ένα νέο τσιπ επεξεργασίας των ακουστικών σημάτων το οποίο αναμένεται να οδηγήσει σε πιο απλά κοχλιακά εμφυτεύματα. Το εμφύτευμα φορτίζεται ασύρματα και χρειάζεται επαναφόρτιση κάθε περίπου οκτώ ώρες.

Τα σημερινά κοχλιακά εμφυτεύματα διαθέτουν ένα εξωτερικό μικρόφωνο για τη συλλογή των ήχων. Ωστόσο το νέο εμφύτευμα θα «εκμεταλλεύεται» το φυσικό μικρόφωνο του μέσου ωτός το οποίο δεν παρουσιάζει προβλήματα στους ασθενείς που φορούν κοχλιακά εμφυτεύματα.

Πάντως απαιτείται πιο πολύπλοκη επέμβαση σε ό,τι αφορά το νέο εμφύτευμα  σε σύγκριση με τον χρόνο που χρειάζεται για την τοποθέτηση των υπαρχόντων εμφυτευμάτων. Σήμερα μια επέμβαση τοποθέτησης ενός  κοχλιακού εμφυτεύματος διαρκεί 1-1,5 ώρα. Για την τοποθέτηση του νέου εμφυτεύματος θα απαιτούνται, τουλάχιστον στην αρχή, 3-4 ώρες.

Δείτε επίσης