Εμβοές (βουητά στα αυτιά): Αιτίες και αντιμετώπιση

Οι εμβοές (tinnitus), το ενοχλητικό αίσθημα θορύβου στο αφτί σας, ενώ δεν υπάρχει ήχος, είναι συνήθεις. Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει θεραπεία για πολλούς τύπους εμβοών, υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης.

Τα βουητά είναι πιο συχνά σε ασθενείς ηλικίας από 50 έως και 71 ετών, αν και μπορεί να παρουσιαστούν και σε νεότερα άτομα. Στα άτομα ηλικία 20-29 ετών, οι εμβοές έχουν αναφερθεί σε ποσοστό 4,7% έναντι 12,1% στα άτομα ηλικίας 60-69 ετών.

Ένας παράγοντας που σχετίζονται με τα βουητά των αυτιών είναι η βαρηκοΐα.

emvoes555

Συμπτώματα και διάγνωση

Αν ακούτε κουδουνίσματα, βουητά ή άλλους ήχους, ενώ δεν υπάρχει εμφανής πηγή τέτοιων θορύβων, έχετε πιθανώς εμβοές. Τέτοιοι ήχοι μπορεί να είναι συνεχείς ή διακεκομμένοι και μπορεί να διαφέρουν ως προς την ένταση. Μπορεί να είναι συγχρονισμένοι με τους καρδιακούς σας παλμούς.

Τα βουητά των αυτιών είναι θόρυβοι που ακούγονται στο ένα η και τα δύο αυτιά και μοιάζουν με τα παράσιτα του ραδιοφώνου ή ως μονότονοι συνεχείς ή διακοπτόμενοι ήχοι που μπορεί να φεύγουν και να επανέρχονται.

Σημεία και συμπτώματα

  • Θόρυβος στο αφτί, όπως είναι το κουδούνισμα, το βούισμα, ο βρυχηθμός, ή ο συριγμός.

Όταν σας εξετάζει ο γιατρός σας για βουητά στο αυτί, θα ελέγξει για σημεία κάποιας λοίμωξης, για απόφραξη του ακουστικού πόρου ή διαταραχή της ακοής. Ο ωτορινολαρυγγολόγος μπορεί να εξετάσει τα αφτιά σας, την ακοή σας και να κάνει μία σειρά εξετάσεων, για να διαπιστώσει το αίτιο του θορύβου στα αφτιά σας.

Σε μερικές περιπτώσεις γίνεται αξονική ή μαγνητική τομογραφία, για να ελεγχθούν τυχόν δομικές ανωμαλίες.

Πόσο σοβαρές είναι οι εμβοές; Τα βουητά στα αφτιά μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικά, αλλά συνήθως δεν απειλούν την υγεία.

Αιτίες

Η εμβοές μπορεί να είναι σύμπτωμα όλων σχεδόν των διαταραχών του αφτιού καθώς και άλλων παθήσεων, όπως καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλεργιών και αναιμίας.

Οι επιστήμονες δεν έχουν κατανοήσει το μηχανισμό που προκαλεί αυτούς τους ήχους. Ωστόσο, τα βουητά σχετίζονται συνήθως με έκπτωση της ακοής και εμφανίζονται συνήθως και στα δύο αφτιά.

Ορισμένες πιθανές αιτίες των εμβοών μπορεί να είναι:

Αν οι εμβοές εμφανίζονται μόνο στο ένα αφτί (ετερόπλευρα), μπορεί να αποτελεί ένδειξη μιας πιο σοβαρής πάθησης, όπως μία μορφή καρδιαγγειακής πάθησης ή όγκου σε κάποιο ακουστικό νεύρο.

Αντιμετώπιση

Σε μερικές περιπτώσεις η αιτία των εμβοών θεραπεύεται εύκολα και το βουητό σταματά. Σε πολλές περιπτώσεις όμως η θεραπεία του υποκείμενου αιτίου δε σταματάει το θόρυβο

Αν οι εμβοές είναι ενοχλητικές, μία μορφή θεραπείας είναι να καλύψετε τον ανεπιθύμητο θόρυβο με ένα ανταγωνιστικό ήχο, για παράδειγμα, με ήχο από ραδιόφωνο ή με κάποια ηχογράφηση ήχων του περιβάλλοντος.

Μία άλλη επιλογή είναι μία συσκευή που φοριέται σαν ακουστικό και παράγει ένα διαφορετικό λιγότερο ενοχλητικά ήχο που καλύπτει τις εμβοές. Σε άτομα που έχουν βαρηκοΐα τα ακουστικά μπορεί να βελτιώσουν τις εμβοές.

Μία άλλη μέθοδος θεραπείας είναι να μάθετε να αντιμετωπίζετε την κατάσταση με μία διαδικασία χαλάρωσης που είναι γνωστή ως βιοανάδραση. Η ιδέα είναι ότι όσο πιο χαλαρός είστε, τόσο καλύτερα μπορείτε να αντιμετωπίσετε χρόνιες παθήσεις, όπως τις εμβοές.

Η μειωμένη έκθεση σε δυνατό θόρυβο και η περιορισμένη λήψη νικοτίνης, ασπιρίνης, καφεΐνης και οινοπνεύματος μπορούν επίσης να βοηθήσουν.

Δείτε επίσης